publicat în: Arhivă

Biserici din ţară cu hramul Schimbării la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos

Mâine, 6 august, de sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos, mai multe biserici din ţară îşi serbează hramul.

În Arhiepiscopia Bucureştilor, biserica de lemn a parohiei Ghencea II poartă hramul Schimbării la Faţă. Parohia Ghencea mai are o biserică mai mare, din piatră, cu hramul Naşterea Maicii Domnului, la care se execută în prezent lucrările de pictură. Şi biserica parohiei ‘Cuţitul de Argint – Bărbătescu Nou“, din Bucureşti are ca hram Schimbarea la Faţă. Biserica a fost zidită între anii 1906-1910, cu prilejul împlinirii a 40 de ani de domnie a Regelui Carol I, după planurile arhitectului Nicolae Ghica-Budeşti. Pictura a fost realizată de pictorul Costin Petrescu, din decembrie 1908 până în 1909, când, la 12 decembrie, a fost sfinţită. A fost refăcută în urmă cu 15 ani.

Praznicul Schimbării la Faţă a lui Hristos aduce bucuria sărbătoririi hramului pentru mai multe parohii din Arhiepiscopia Iaşilor. În Iaşi, două biserici sunt mâine în sărbătoare: Biserica „Schimbarea la Faţă – Biserica Albă’, precum şi capela din incinta Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola. Sărbătoare este şi la Cucuteni, în apropiere de Iaşi. Multe alte parohii sunt în sărbătoare de marele praznic al Schimbării la Faţă: Boscoteni, comuna Frumuşica, Protopopiatul Hârlău, parohiile Secu-Taşca şi Văleni din Protopopiatul Piatra Neamţ, parohia Mădei, comuna Borca, din Protopopiatul Ceahlău, şi parohia Schitu Maici, comuna Cristeşti, Protopopiatul Botoşani.

De Schimbarea la Faţă, mai multe mănăstiri sunt în sărbătoare. Mâine, Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de Preasfinţitul Siluan, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea Ceahlău. Biserica din lemn a Mănăstirii de pe Ceahlău, care poartă hramul Schimbarea la Faţă, a fost construită între 1992-1993, la o altitudine de 1.850 m. acum doi ani, un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, conduşi de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a sfinţit Casa „Panaghia“ aflată în incinta mănăstirii. Slujba arhierească de anul acesta de pe Ceahlău se integrează în sărbătorile nemţene, devenite tradiţie în Arhiepiscopia Iaşilor. Mâine, aceiaşi doi ierarhi din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, împreună cu Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, alături de numeroşi preoţi şi diaconi, în prezenţa a mii de credincioşi, vor săvârşi Sfânta Liturghie la Mănăstirea Sihăstria.

Atmosfera de sărbătoare va fi simţită şi la mănăstirile: Sângeap-Basaraba şi Balş, comuna Frumuşica, din Protopopiatul Hârlău, Schitul Nechit din Protopopiatul Roznov, Schitul Sihla, din judeţul Neamţ, mănăstirile Slatina şi Suceviţa de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. În Episcopia Huşilor, se va sărbători hramul Mănăstirii „Schimbarea la Faţă“ de pe Dealul Dobrina.