Muzeul Acropolis răspunde la acuzaţia de cenzurare a animaţiei lui Costa-Gavras

Lacasuri Ortodoxe: din ATENA, 5 august 2009

Muzeul Acropolis răspunde la acuzaţia de cenzurare a animaţiei lui Costa-Gavras


Directorul Muzeului Acropolis a răspuns ieri, marţi 4 august 2009, acuzaţiei de cenzurare a unei porţiuni dintr-o animaţie a regizorului greco-francez Costa-Gavras, care arăta cum creştinii distrugeau Parthenonul.

Responsabilii Muzeului, deschis în iunie, au decis luna trecută să înlăture o scenă de 12 secunde, realizată de Costa-Gavras, dintr-o animaţie de 13 minute, montată de Muzeu, ca urmare a plângerilor “unor oameni deranjaţi de scenă”.

Supărătoarea scenă arăta cum primii creştini, în veşminte preotesti (reverende), urcau pe scările Parthenonului pentru a-l distruge (insistând pe o friză dorică) şi spărgând statui.

“Această cenzură este inacceptabilă”, a spus realizatorul, aducând în discuţie în mod provocator puterea pe care ar avea-o Biserica Ortodoxă Grecească în Grecia, care nu este separată de Stat.

Profesorul Dimitris Pantermalis, director al muzeului, a discutat la telefon, în ziua de luni 3 august 2009, cu cineastul, pentru a pune capăt acestei acuzaţii, care a născut polemici în ţară.

“Gavras a declarat că nu erau scene sensibile şi nu se referea la distrugeri efectuate de prelaţi ai acelor vremuri, ci de către bărbaţi ai acelui moment”, a spus Pantermalis într-un comunicat.

În consecinţă, după această clarificare a domnului Gavras, muzeul este de acord ca prezentarea să fie proiectată integral”, a adăugat acesta.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.