Exodul crestinilor ortodocsi copti din Egipt?

exodul crestinilor copti din Egipt Episcopul ortodox copt Pavel de Tanta ii va sfatui pe copti să părăsească Egiptul, dacă Bisericii nu i se garanteaza competenţa religioasă. Episcopul Pavel, un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Copte, membru al Adunarii Constituante, ameninţă să părăsească Adunarea in cazul în care articolul II nu se modifică dupa placul sau, informeaza Serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Episcopul Pavel vrea ca articolul II din Constituţie, care se ocupă cu natura statului si cu autoritatea si principiile religioase, sa includa garantarea textului prin care Biserica sa detina autoritatea in problemele legate de copţi.

"Daca acest text nu se adaugă, le voi spune copţilor: Nu mai este un loc pentru voi în ţara Egiptului", a spus Episcopul pentru ziarul Al-Shorouk.

Episcopul ameninta sa părăseasca Egiptul, daca ţara devine una „mai islamista”.

Unii spun ca acest lucru deja a inceput. Dr. Gabriel Naguib, şeful Uniunii Egiptene a Drepturilor Omului, a efectuat cercetari, in urma carora a constatat că peste 100.000 de mii copţi s-au stabilit în străinătate, dupa revoluţie. Această cifră a fost citata pe larg de mass media creştina (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Cu toate acestea, poate fi foarte dificil sa verifici cifrele, susţine Sherief Etman, din partea Organizaţiei Egiptene pentru Drepturile Omului.

"Nu avem garantii pentru aceste cifre, fiindca ar fi nevoie sa obţinem informaţii de la guvern", a spus Etman. El a mai adăugat si că guvernului nu-i place să produca temeri şi, prin urmare, ar fi reticent în participarea la astfel de cercetări şi informaţii de presă.

Diana Maher Ghali, din partea Arab West Report, susţine la randul sau că este practic imposibil sa existe statistici exacte referitoare la modul in care creştinii copţi au parasit Egiptul.

"Nu se poate estima numărul lor, din mai multe motive", a declarat Diana Maher Ghali. "Unii merg la ambasada Austriei şi depun cereri pentru viză sau azil religios. Ei, insa, pot depune astfel de cereri la mai multe ambasade. Cum sa le tii evidenta? In al doilea rand, ambasadelor nu li se permite să divulge informaţii".

Ameninţare unui exod copt a mai fost amintita, totodata, la începutul acestei săptămâni, de către Uniunea Tineretului Maspero, care obiecteaza fata de articolul II.

"Eu înţeleg poziţia acestor tineri de bine, şi ei au dreptul să-şi exprime opiniile, şi ma bucur de ele", declara Episcopul.

Dar, Uniunea Tineretului Maspero are îndoieli privind articolul II. „Articolul II se vrea a fi, mai degraba, sursă de inspiraţie pentru dreptul civil, decât o asigurare a competentelor religioase”.

Noua prevedere din proiectul de Constitutie, cum ca "Suveranitatea este a lui Dumnezeu", care ar trebui să înlocuiască actuala prevedere, "Suveranitatea este a oamenilor”, "mizeaza pe sentimentul religios", a declarat un membru al Uniunii Tineretului Maspero. "Este nevoie ca Egiptul sa se intoarca la Evul Mediu, sa rupa bazele unui stat modern, sa legalizeze teocraţia şi sa deschida uşa nenumăratelor probleme juridice – nemaivorbind de şantajul oportuniştilor care simuleaza religiozitatea?".

Cele mai recente declaraţii ale Episcopului Pavel se alatura insa celor ale Sheikh-ului sunnit din Al-Azhar. La inceputul acestei luni, Al-Masry Al-Youm a raportat că reprezentanţii Adunarii Constituante din Al-Azhar pledează pentru o completare a articolului II, care ar trebui să conţină textul: "Creştinii şi evreii trebuie sa recurga la legislaţia derivata din propriile lor religii". Propunerea a fost întâmpinata favorabil de către Biserică, mai informeaza Serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Contributor Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.