Ziua Naţională a Imnului, langa casa memoriala a celui care, se pare, i-a alcatuit muzica

Ziua nationala a Imnului Romaneiei Ramnicu Valcea 2012 În întreaga ţară a fost sărbătorită Ziua Imnului Naţional. Această zi a fost proclamată prin Legea nr. 99 din 1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an la data de 29 iulie. Cu acest prilej, sunt organizate ceremonii militare şi religioase, iar fanfarele susţin concerte în parcuri şi în locuri publice cu semnificaţie istorică.

La Râmnicu Vâlcea, ceremonia a avut loc în Parcul Zăvoi, de la ora 11.00, şi a debutat cu o procesiune solemnă ce a defilat pe traseul: Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea, biserica „Toţi Sfinţii”, unde s-au sfinţit steagurile, casa memorială „Anton Pann” şi Parcul Zăvoi.

Actorii Teatrului „Ariel“, din municipiu au încercat să redea râmnicenilor imaginea de demult a „paşoptiştilor”, care, în urmă cu 164 de ani, s-au unit şi au cântat pentru prima oară „Deşteptă-te, române!“. Aceştia au defilat îmbrăcaţi în haine de epocă şi au salutat mulţimea strigând: „Dreptate şi Frăţie!“, la fel cum salutau şi revoluţionarii de la 1848.

Coloana oficială, din care au făcut parte şi autorităţile locale, s-a deplasat până la intrarea în Parcul Zăvoi, făcând un scurt popas la Biserica „Toţi Sfinţii", unde un sobor de preoţi a sfinţit drapelul. Următorul popas a fost în faţa Casei Memoriale „Anton Pann“, unde a locuit cel, se pare, ar fi aşternut pe hârtie notele celui mai frumos strigăt de libertate al românilor, Imnul Naţional.

În Parcul Zăvoi, a urmat o slujbă de Te Deum săvârşită de un sobor de preoţi în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, care a ținut cu acest prilej şi un cuvânt dedicat momentului festiv.

Alocuţiunile despre semnificaţia evenimentului au fost rostite de primarul municipiului şi alte oficialităţi de stat, centrale și locale. Ceremonialul s-a încheiat cu un spectacol cu tematică adecvată momentului şi cu intonarea imnului „Deşteaptă-te, române!“, de către Corul Academic „Euphonia”, al Filarmonicii de Stat „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, Zăvoiul răsunând ca şi în urmă cu 164 de ani.

La eveniment, au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor de stat, centrale şi locale, veterani de război, cadre militare, în rezervă şi în retragere, şi numeroşi râmniceni, unii dintre ei ţinând în mâna steguleţe cu drapelul României.

Contributor Lacasuri Ortodoxe: Arhid. Cristian-Ioan Cioteanu

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.