Narcisistul patologic

Pascal Sutter a scris o carte publicata si in Romania, intitulata: “Acei nebuni care ne guverneaza”.

Profesor de psihologie la University of Louvain-La-Neuve din Belgia dar si consultant al NATO, Pascal Sutter, face o analiza dura dar sincera asupra unor conducatori si sefi de state din lume. Aceasta este o carte, o lectura recomandabila celor care doresc sa aiba o parere echlibrata asupra manifestarilor pe care le au cei care vremelnic ne conduc.

Recunosc sincer faptul ca sunt pasionat de psihologie si de criminalistica. Studierea comportamentului persoanelor m-a fascinat mereu. Am studiat, cu interes, lucrari de specialitate sau de popularizare a ceea ce numim, in general, psihologie.

In cele ce urmeaza, am sa incerc o analiza, sper, nu atat stiintifica, intrucat nu am pregatirea necesara, cat mai ales una sincera si deschisa.

Nu voi nominaliza persoana ce face subiectul analizei mele. Veti recunoaste cu siguranta modelul reliefat in multi dintre cei care, asa cum am spus si mai sus, vremelnic ne conduc.

Am sa va descriu. in cuvinte usor de inteles, atitudinea unui tip psihologic aparte. Vom vorbi despre Narcisistul Patologic.

Trasatura de baza a Narcisistului Patologic este lipsa de empatie fata de cei din jurul sau. Acestia sunt incapabili sa aiba sentimente reale, ei se prefac, joaca un rol, imitand expresia fetei si limbajul celor din jur. Aceasta persoana este instabila psihic, deoarece sufera de “difuziunea identitatii”, ceea ce se reduce la faptul ca nu are un adevarat simt al sinelui. In schimb, isi expune diferitele aspecte ale personalitatii, ca si cum ar juca un rol. Acest tip de persoana nu a incheiat procesul de integrare caracteristica individului sanatos social, adica a acelui om a carui imagine de sine se formeaza, in timp, prin interactiunea cu cei din jurul sau.

Narcisistul Patologic, are o personalitate cameleonica. Este histrionic, jucand in permanenta un rol pe care il considera necesar si portivit situatiei in care se afla. Plange si rade, la comanda, cu usurinta. Devine violent sau iubitor, cu aceeasi seninatate, facand adevarate scamatorii cu propria personalitate. Afectiunea lui se manifesta, de regula, prin prea multa siguranta de sine si egocentrism, intr-o asemenea masura incat devine incapabil sa ii inteleaga pe ceilalti. El este, pe rand sau impreuna, temerarul, conducatorul, luptatorul sau daca situatia o cere: umilul, bunul, iertatorul.

Totul este doar un teatru.

Aceasta lipsa a empatiei il destabilizeaza, in fapt, atat de mult inact in situatii de maxima incordare poate comite chiar acte violente, fara a avea sentimentul de vinovatie. Vina este ceva strain acestui personaj, el avand doar justificari pentru actiunile sale.

Pentru Narcisistul Patologic, constiinta poate deveni o piedica, atunci cand aceasta sta in fata propriului interes. Lipsa moralei, plecata din blocarea constiintei, il face sa exploateze, fara scrupule, sensibilitatile, labilitatile si chiar credintele oamenilor, pentru a-si consolida autoritatea.

El, Narcisistul Patologic, nu descurajeaza in fata pedepsei. Merge pana la capat, cu orice risc. El isi doreste razbunarea si, pentru a-si indeplini pornirile psihopatice, poate da dovada de o rabdare impresionanta. Doar amenintarea cu forta bruta il poate opri, fara insa a intelege situatia in care se afla. Narcisistul Patologic ascunde, in fapt, o mentalitate de asediat, permanent in spatele unei fatade grandioase.

Doreste sa controleze lucrurile cu orice chip si nu are prieteni in adevaratul sens al cuvantului. Loialitatea inseamna, pentru el, supunere oarba. Curios sau nu, este dispus sa isi sacrifice chiar si familia atunci cand interesele personale o cer. In fapt, el este un solitar crud, sadic si calculat, ce isi ascunde exceptional intentiile rele in spatele mastii de amabilitate sau de idealism social.

Este judecatorul prin excelenta al celor slabi. Este intrigantul marunt. Este tiranul care, conjunctural ajuns in fruntea oamenilor, ii siluieste cu placere. Ii place sa vada suferinta in jurul sau, afisand in acelasi timp mima celui care achieseaza la durerea celor condusi de el si pe care i-a facut sa sufere.

Vrea sa fie popular si tine la imaginea lui. Dar, mai presus de toate, se crede unic si providential.

Narcisistul Patologic mai sufera si de sindromul clinic, numit de psihologi si psihiatrii, sindromul “Omului corect”. Mai precis, el este o persoana care crede cu tarie si incapatanare ca are intotdeauna, si in orice, dreptate, si nu poate sa conceapa ca punctul lui de vedere ar putea fi distorsionat sau ca altcineva ar putea avea o alta pozitie sau idee diferita de a lui.

Psihologii spun despre asemenea oameni ca: “Si-ar taia nasul, ca sa ii faca in ciuda fetei”.

El, “Omul corect”, nu poate recunoaste infrangerea, iar cand este invins, cand vede ca nu mai are scapare, striga furios ca este tradat si, in nebunia lui, trage dupa el in pierzanie intreaga natiune, fiindca evident poporul nu il merita si nu a inteles sacrificiile facute pentru ei.

Acesta este Narcisistul Patologic.

Daca recunoaste-ti personaje in descrierea de mai sus, atunci luati aminte in mainile cui va puneti: viata, speranta si mai ales destinul.

Contributor Lacasuri Ortodoxe: Preot Daniel Ivan

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.