Kiril I face primul pas in reconcilierea dintre Rusia si Polonia? Ce va cuprinde documentul comun… (16-19 aug)

Patriarhul Kirill in Polonia 2012 Intentia polonezilor şi a ruşilor, de a-si ierta vătămarile si nedreptatile reciproce, se pare ca va include un mesaj comun, elaborat de către Biserica Catolică din Polonia şi Biserica Ortodoxă Rusă. El va urma sa fie semnat, la mijlocul lunii august 2012, în Varşovia – informeaza serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Mesajul va fi semnat de către reprezentantul Conferinţei Episcopale Poloneze, Arhiepiscopul Jozef Michalik, şi Patriarhul Moscovei şi al Intregii Rusii – Kiril I. Rev. Jozef Kloch, un purtator de cuvant in relatiile cu presa, al Episcopatului, recunoaşte acest act ca „prim document în istorie”, in care reprezentantii celor doua Biserici practic cad de acord. Acest mesaj poate însemna o nouă fază a dialogului între Bisericile Catolică şi Ortodoxă. Dar, el nu este uimitor – a declarat Rev. Kloch – intrucat, în mesaj, ambele Biserici încearcă să "uite, împreună, istoria lor comună si dificilă".

Vizita Patriarhului Kiril I este una fără precedent, totodata, si din alt motiv. Este prima dată când Patriarhul Moscovei şi al Intregii Rusii viziteaza Polonia si este prima data cand un oficial se întâlneşte cu reprezentanţii supremi al ţării poloneze, inclusiv cu preşedintele polonez, precum şi cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe şi ai Episcopatului Catolic.

Patriarhul va rămâne în Polonia in perioada 16-19 august 2012. El soseste aici la invitaţia Arhiepiscopului Sowa, Mitropolit de Varşovia şi al Intregii Polonii, şi a episcopilor Bisericii Ortodoxe Poloneze. În primul rând, acesta va petrece două zile în capitală, unde se va întâlni cu reprezentanţi ai Episcopatului Polonez, cu presedintele Bronislaw Komorowski şi cu mareşalul Senatului, Bogdan Borusewicz. Mai apoi, Patriarhul se va deplasa in Podlasie şi va vizita Bialystok, Supraśl şi Hajnówka. El va mai vizita, de asemenea, Grabarka, muntele sfânt al credincioşilor ortodocşi, unde va oficia o Sfanta Liturghie, cu ocazia sărbătorii Schimbarii la Fata a Domnului. Mesajul, care va fi semnat de către Kiril I şi Arhiepiscopul Michalik, în Castelul Regal din Varşovia, va include un gest al iertarii reciproce a greşelilor, dar, de asemenea, si al construirii unui viitor comun, informeaza serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe. Lucrările pe marginea elaborarii documentului, realizat de o comisie formată din reprezentanţi ai ambelor Biserici, au durat trei ani. Obiectul întâlnirii între Kirill I şi Prezidiul Episcopatului Polonez nu a fost decis încă, şi urmeaza sa se cada de acord. Cu toate acestea, se poate presupune că ierarhii vor discuta despre apărarea valorilor creştine, despre relaţiile reciproce şi despre apropierea dintre cele doua natiuni – sustinea rev. Kloch, pentru Revista catolica de Duminica. După terminarea discuţiilor, reprezentanţii Bisericii Poloneze ii vor darui Patriarhului Kirill I o icoana a Fecioarei din Czestochowa, iar acesta, la randul sau, ii va darui gazdei sale o Icoana a Maicii Domnului din Smolensk.

Rev. Jozef Kloch subliniază, insa, ca episoadele istorice din mesaj sunt atinse doar la nivel general, deoarece sarcina documentului nu este rezolvarea istoriei dureroase a Poloniei si Rusiei. Istoricii, urmeaza sa faca acest lucru in viitor.

O problemă esenţială este începerea unui dialog, un pas care sa ii uneasca pe oameni şi sa discute pe plan evanghelic – avem aceleaşi taine, provocări similare faţă de lumea contemporană şi, prin urmare, ca fraţi în Creştinism, ar trebui să ne dorim să adoptam o atitudine comună – mai spune preşedintele Episcopatului Polonez.

Nu se ştie exact ce sta scris în mesaj, textul acestuia va fi dezvăluit numai cu două ore înainte de semnarea sa. Conform Rev. Kloch, documentul vesteste, fără îndoială, viitorul, spunând: "Noi iertam şi cerem iertare. (…) Apelam la credincioşii noştri, pentru a cere iertare pentru orice nedreptate şi orice rău făcut reciproc" – va suna unu fragment al mesajului. În document, nu sunt specificate greşelile pentru care ar trebui să se solicite scuze sau iertare. Kirill a vorbit si el despre începutul unei "noi epoci în relaţiile Rusiei cu Polonia", în timpul unei pomeniri recente, a Bisericii Ortodoxe, in padurea Katyn (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). "Katyn este o groapă comună, in care au fost ingropati ruşi şi polonezi, un loc al durerii comune şi al experienţelor comune profunde. Nimic nu ii apropie pe oameni, mai mult decat suferinţa lor comună. In timp, am ajuns sa realizam ca padurea Katyn este un simbol teribil al tragediei noastre comune şi, aici trebuie sa ne dam mana cu ceilalţi, cu fraţii şi surorile noastre" – spunea Patriarhul.

Episcopii au discutat despre semnarea documentului privind reconcilierea între cele două Biserici, în timpul dezbaterilor Episcopatului Polonez, la sfârşitul lunii iunie a acestui an (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Într-un interviu recent, Arhiepiscopul Henryk Muszynski a declarat că mesajul este mai degrabă un început, care va deschide o noua acţiune reciprocă comună. Reconcilierea, însă, nu va fi posibilă fără o evaluare corectă a istoriei. În general, politicienii polonezi sunt rezervati in evaluarea viitoarei vizite. Patriarhul Kirill va incerca sa deschida, insa, un capitol nou în relaţiile cu Polonia şi trebuie să apreciem asta, fără nicio retinere, înţelegând că el are o responsabilitate mare in procesul de reconciliere intre credincioşi – marturiseste euro-deputatul Pawel Kowal.

"Am respectat activitatea Bisericii Ortodoxe a Moscovei, de mulţi ani, şi, de asemenea, pe Patriarhul Kirill, dar imi este greu sa ii evaluez pozitiv" – scria fosta directoare a Ministerului de Externe, pe propriul sau blog, Anna Fotyga. Dupa cum remarca aceasta, vizita Patriarhului începe cu o zi înainte de aniversarea bătăliei din Varşovia, cu câteva săptămâni înainte de aniversarea a 400 de ani de la batalia din Moscova, pierduta de armatele poloneze sub comanda lui Jan Karol Chodkiewicz, sărbătorită cu voce tare în Rusia, începând cu anul 2005. În acest fel, în opinia deputatului, ruşii vor să le arate polonezilor puterea lor.

– un articol, in exclusivitate pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de: KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.