publicat în: Arhivă

(VIDEO) Ucraina: Protest topless, in fata Patriarhului Kirill al Rusiei

O femeie tanara, cu pieptul gol, a aparut in fata liderului Bisericii Ortodoxe a Rusiei, Patriarhul Kirill (Chiril), joi, 26 iulie 2012, strigând "Plecaţi!", la cateva minute după ce avionul acestuia a aterizat în capitala Ucrainei, Kiev, informeaza Serviciul de presa LONews, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Protestatara, o activista a unui grup dedicat drepturilor femeii, din Kiev, celebra pentru protestele sale topless, a fost prinsa şi indepartata de agenţii de pază. Pe spatele acesteia era scris indemnul: "Kill Kirill" (Ucide-l pe Kirill!).

Topless in fata Patriarhului Kirill Femeia a declarat ulterior ca a protestat împotriva "arestarii ilegale" şi "procesului ruşinos" al celor trei membre ale grupului punk rusesc Pussy Riot, care s-a legat de Preşedintele Vladimir Putin, într-un protest, în principala Catedrala a Moscovei, în februarie 2012 (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Femeile, care se afla în arest preventiv, de aproape cinci luni, risca până la şapte ani de închisoare, sub acuzaţia de huliganism, pentru asaltarea altarului, cu masti multi-colore, cântand o "rugăciune punk" dedicata Fecioarei Maria, de „Indepartare a lui pe Putin!”.

Activista feminista Iana Jdanova, care a apărut la ceremonia de întâmpinare a lui Kirill, a fost si ea reţinuta şi acuzata de huliganism, conform Politiei.

Patriarhul Kirill a sosit în Ucraina, pentru a lua parte la festivităţile de aniversare a convertirii Rusiei la Crestinism, organizate in perioada 27-28 iulie 2012.

Creştinismul Ortodox este religie dominantă în Ucraina, dar Biserica Ortodoxă este împărţită în două ramuri, una dintre acestea refuzand să recunoască Patriarhia Moscovei ca pe o autoritate superioară (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).