publicat în: Arhivă

Cu episcopul ortodox sirian din Alep, despre violentele din Siria

mar_gregorios_yohanna_ibrahim Mar Gregorios Yohanna Ibrahim, episcopul ortodox sirian de Alep, a facut apel pentru luarea unor inițiative concrete, diplomatice, ca răspuns la violențele în creștere din Siria, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Vorbind pentru Agentia Fides, Mar Gregorios a declarat că situația se înrăutățește în regiune și a reiterat apelul Papei Benedict pentru un răspuns internațional la criză. "Noi, liderii Bisericilor creștine locale putem face foarte puțin. Chiar și liderii musulmani par dispersati", a spus el.

"În acest moment, având în vedere lipsa de actiune a puterilor occidentale, Vaticanul si alte parti, cum ar fi Comunitatea St. Egidio, pot încerca să pună în aplicare propuneri practice pentru a găsi o cale de ieșire din conflict, bazate pe ordinea de zi la care facea apel Papa Benedict al XVI-lea în timpul vizitei sale în Liban. Cuvintele Sfinției Sale au fost cu adevărat importante, și au fost apreciate de toți creștinii și musulmanii".

Episcopul ortodox sirian a continuat sa descrie situația din orașul Alep, amintind pericolele tot mai mari din eparhia sa, spunând că explozii au loc in intreaga zi. De altfel, prelatul sirian trăieste în apropiere de cartierele în care Armata Libera Siriana si-a stabilit bazele.

"În fiecare zi sunt morți, se oficiaza înmormântări în toate bisericile creștine. Ieri, am oficiat slujba de înmormântare a unui soldat ortodox sirian ucis în Sweida", a mai spus el.

Mar Gregorios a denunțat ciclul de violențe din rândul sirienilor, spunând că "uciderea fratilor si surorilor lor este ceva atroce, o rușine înaintea ochilor întregii omeniri".

Episcopul sirian a recunoscut că creștinii sunt implicati în conflict în diferite moduri. Majoritatea, "au devenit tăcuti, așteptând să vadă ce se întâmplă", a mai spus Mar Gregorios, stiind ca printre creștini există atât adversari cat și susținători ai regimului actual, dar nu a putut confirma dacă creștinii au luat arme.

Mar Gregorios a încheiat interviul său spunând că, în timp ce mulți au ales să fugă din țară, el nu o va face. "Voi sta aici, nu pot pleca din Alep, trebuie să fiu cu oamenii mei", mai informeaza LONews.