Publicat pe 28.08.2008

Stiri Lacasuri Ortodoxe – 29 august 2008 – Noutati

 

>> Vai de omul care n-­are încredere în capacitãtile sale, cã atunci nu se angajeazã la nimic! Dacã zici: “Eu nu pot nimic, eu sunt cel mai rãu, eu n­-am realizat nimic”, atunci înseamnã cã ajungi la un fel de nelucrare tocmai pentru cã nu ai încredere în tine însuti. Încrederea asta pe care o ai în tine trebuie verificatã din anumite puncte de vedere si cu oameni mai buni decât tine, oameni mai virtuosi. E o calitate faptul de ­a avea încredere în tine, în propriile tale forte. Pr. Teofil Paraian

 

Sfinţii zilei – calendar ortodox, astăzi prăznuim:

 

 

Taierea Cinstitului Cap al Cinstitului Slavitului Prooroc Înainte-mergător şi Botezător Ioan

 

 

.

 

Cuvioasa Teodora, din Tesalonic însă, de neam, din Egina.

 

SUNETUL de fond se corecteaza din player-ul aflat in partea cea mai de jos a paginii.

 

Ştire din “bătrâni” rămasă … pentru noi povaţă

 

Au venit, odată, la avva Lucius, la Ennaton, câţiva călugări euhiţi. Bătrânul i-a întrebat: „Ce lucraţi voi cu mâinile?“. Ei au răspuns: „Noi nu ne atingem de lucru, ci, cum zice Apostolul, ne rugăm neîntrerupt“. Bătrânul îi întreabă: „Dar nu mâncaţi?“. Ei zic: „Da“. El: „Şi când mâncaţi, cine se roagă pentru voi?“. Apoi: „Nici nu dormiţi?“. Ei: „Da“. Bătrânul: „Şi când dormiţi, cine se roagă pentru voi?“. N-au ştiut ce să-i răspundă. El a continuat: „Iertaţi-mă, dar voi nu faceţi cum spuneţi. Eu am să vă arăt că, deşi lucrez cu mâinile, mă rog neîncetat. Iată cum: Mă aşez, cu Dumnezeu, să-mi umezesc smicelele. Apoi le împletesc în funie zicând: «Miluieşte-mă, Dumnezeule, după mare mila Ta, şi după mulţimea îndurărilor Tale, şterge fărădelegea mea». Şi-i întreabă: „Oare aceasta nu-i rugăciune?“. Ei au răspuns: „Ba da“. Apoi continuă: „Toată ziua lucrez şi mă rog şi câştig mai mult sau mai puţin de şaisprezece parale. Dau două de pomană, la poartă, iar de restul mănânc. Cine primeşte cele două parale se roagă pentru mine în timp ce mănânc şi dorm. Astfel, cu harul lui Dumnezeu, îndeplinesc porunca de a mă ruga neîntrerupt“. (Pateric, ediţia Polirom, 2005 – rubrica de Tryanna)

 

fotoLINK ARHIEPISCOPIA TOMISULUI (dati click pe imagine)

 

 

 

Referitor la sărbătoarea de astăzi, părintele protos. Iov,(click aici) stareţul Mânăstirii Halmyris (Murighiol – Tulcea), aparţinând de Arhiepiscopia Tomisului, a facut unele precizări, într-un interviu pe care redacţia Lăcaşuri Ortodoxe l-a realizat:

 

I.C.- Un cuvânt despre cum trebuie cinstită această zi, preacuvioase parinte?… Parintele Iov – În primul rând, în această zi se va citi Sfânta Evanghelie după Marcu: 6,14-30 si Apostolul: Fapte 13,25-33 iar această sărbătoare este ultima mare sărbătoare a anului nostru bisericesc. Tot ce pot să zic… adică… ar trebui să ţinem seama, ca ortodocşi, că astăzi, practic, a fost o zi de întristare din perioada zilelor Mântuitorului pe pământ, pentru că „Mântuitorul s-a întristat”… şi, până şi Irod s-a întristat… Aceasta, o ştia însă şi Sfântul Ioan, ca fiind singurul prooroc care şi-a văzut proorocirile înfăptuite: „eu trebuie să mă micşorez şi El trebuie să crească”. Prin urmare, Sfântul Ioan Botezătorul a constituit puntea de legătură între cele 2 Testamente, între vechi şi nou. Cum a realizat această trecere? Pare simplu… Ca cel mai mare postitor, pustnic… Ca cel mai lepădat de cele pământeşti, asa incat, în final, de moartea lui s-au cutremurat şi Îngerii… toate Puterile Cereşti s-au cutremurat. N-auziti? Dacă şi Gura Lui Dumnezeu l-a numit: „cel mai mare prooroc născut din femeie”, vă daţi seama.

 

L-aţi văzut în Icoane, cu toţii… de fapt, ia să vă întreb, aţi mai văzut alt prooroc pictat cu aripi de înger? De aceea, să aveţi grijă mare şi cinstire cuviincioasă a acestei zile, fiecare dupa legătura şi canonul său cu duhovnicul. Cu iubire şi pocăinţă se va posti post negru, până la ceasul vecerniei, când se pot consuma apoi, pâine şi apă. Si, pentru cine doreste dintre Dvs., sa citeasca un cuvant de invatatura din partea parintelui Cleopa: (dati click aici:

 

 

.) Pr. Iov

 

fotoLINK (dati click pe imagine)

 

 

Despre situatia actuala a Centrului de zi pentru copii “Sfanta Hristina”

 

Redactia Lacasuri Ortodoxe a initiat si realizat un interviu telefonic cu Maica Emilia:

 

I.C. – Maica Emilia, intrucât ati participat activ, de la început, in cadrul acestui Centru, am dori sa ne precizati care este situatia actuala, deoarece din prezentarea paginii de site, a Episcopiei, reiese ca acesta si-a redus activitatea.

 

Maicia Emilia: – O perioada, centrul a functionat datorita fondurilor PHARE dar, mai apoi, ne-a fost foarte greu. El a functionat, intr-adevar, şi după ce s-a incheiat finantarea, insa, fara masa pentru copii. Inca se mai cauta solutii pentru rezolvarea problemei si, pana la inceputul anului scolar speram ca Primaria Borcea va veni cu un raspuns, mai ales ca la un moment dat Primaria a organizat si un concurs pentru ocuparea posturilor. Cu toate acestea, am permis copiilor sa foloseasca, in continuare, dotarea din cele 3 sali de clasa amenajate pentru ei.

 

In cadrul episcopiei s-au mai organizat programe, unul dintre ele fiind desfasurat in colaborare cu politia, chiar in ziua de ieri. Astfel, 7 delicventi au fost dusi in vizita la Manastirea Chiroiu, fiind, pentru cei 7, prima iesire de acest gen, iar in ce priveşte colaborarea Episcopiei noastre cu Politia, aceasta este cea de-a 2 a actiune de acest tip.

 

Mai nou, a avut loc şi sfintirea Amfiteatrului care face corp comun cu sediul administrativ al centrului social. Dealtfel, Episcopia a continuat activitatea centrului, organizand excursii cu copiii. Speram din tot sufletul sa aflam raspuns favorabil din partea Primariei şi un posibil ajutor venit eventual din partea unor oameni care auzind mesajul Dvs. vor pune suflet alaturi de noi in realizareaprogramului, pe care incercam cu toate puterile sa-l pastram in actualitate. Vreau sa amintesc astfel ca pentru copiii din zona noastra acest Centru a constituit un mare ajutor si sprijin atat material cat si spiritual.”

 

Alte Lamuriri:

 

 

Comunitatea din fostul IAS Baraganu este o comunitate tipica pentru familiile care au venit in Baragan in anii ’70 din diverse zone ale tarii, in special din Moldova, pentru a lucra in agricultura de stat, si care pana in 1990 au dus o viata similara ca nivel de trai si mod de viata cu populatia satelor din apropiere. Dupa inchiderea IAS-urilor aceste familii au ramas nu numai fara un loc de munca ci, mai ales, cu toate privatiunile pe care le presupune izolarea la cativa kilometri de orice asezare administrativa: lipsa unui punct sanitar, telefon, punct alimentar, etc. si, totodata, lipsa unor relatiile sociale obisnuite: relatii de rudenie sau relatii de vecinatate cu familii cu statut social diferit.

 

In prezent comunitatea este omogena in saracie, toate familiile fiind lipsite de venituri proprii si, ceea ce este mai grav, in consecinte derivate marginalizarii sociale: mai mult de jumatate din barbatii din comunitate sunt in puscarie. Copiii merg la gradinita si la scoala, in ciclul primar, dar la ciclul gimnazial, care presupune a merge la o scoala in cele mai apropiate localitati, municipiul Fetesti sau comuna Stefan cel Mare, incepe sa se inregistreze abandonul scolar.

 

Episcopia Sloboziei si Calarasilor a inregistrat ca o prioritate sprijinirea acestor comunitati, si in special a copiilor, astfel incat in ultimii ani Sectorul Social Misionar a avut mai multe interventii si programe destinate copiilor din fostele IAS-uri. Toate aceste interventii nu pot insa raspunde eficient problemelor sociale specifice acestor comunitati, fara o angajare reala si eficienta a multor institutii. Detalii suplimentare si date de contact, aici:

 

 

.

 

Profesorul Universitar Gheorghe I. Tohăneanu a trecut la cele vesnice

 

A încetat din viaţă cunoscutul lingvist şi stilistician român Gheorghe I. Tohăneanu (1925-2008), profesor universitar la Universitatea de Vest, întemeitor al învăţământului filologic timişorean. Bunul Dumnezeu sa-l odihneasca si cu Dreptii sa-l numere. Dati click aici:

 

 

.

 

Proclamarea locală a canonizării Sfântului Cuvios Ierarh Ioan de la Râşca şi Secu

 

Vineri, 29 august a.c., de sărbătoarea închinată „Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul“, Mănăstirea Secu din judeţul Neamţ îşi serbează hramul. Cu acest prilej, mii de pelerini din toate colţurile ţării sunt aşteptaţi să participe la Sfânta Liturghie arhierească condusă de Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Sâmbătă, 30 august, când este prăznuit Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, trecut în rândul sfinţilor anul trecut, va avea loc proclamarea locală a canonizării Sfântului Cuvios Ierarh Ioan de la Râşca şi Secu. Programul liturgic închinat Sfântului Cuvios Ioan şi Sfântului Ierarh Varlaam va începe pe 29 august, la ora 18:00, cu slujba de Priveghere. A doua zi, pe 30 august, acesta va continua cu Acatistul Sfântului Ierarh Ioan de la Râşca şi Secu. La 9:30 va începe Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Teofan, alături de alţi ierarhi ai Sfântului Sinod, iar de la 11:30 va avea loc proclamarea locală a canonizării Sfântului Cuvios Ierarh Ioan de la Râşca şi Secu. „Iată că pe 30 august, un alt sfânt nemţean va fi în atenţia Bisericii din Moldova. Este un moment deosebit din viaţa Mănăstirii Secu şi a Mănăstirii Râşca, pentru că se adaugă încă un rugător în faţa lui Dumnezeu pentru noi, Sfântul Cuvios Ierarh Ioan, şi, de aceea, îi invităm pe toţi credincioşii, pe toţi pelerinii din împrejurimi să participe la acest eveniment, pentru că sfântul nu se roagă doar pentru Mănăstirea Secu şi vieţuitorii ei, ci se roagă pentru toţi credincioşii din Moldova şi din toată ţara“, a declarat consilierul Sectorului Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Mihai Vizitiu. Amintim că proclamarea oficială a canonizării Sfântului Cuvios Ierarh Ioan de la Râşca şi Secu a avut loc anul acesta, pe 5 iunie, la Mănăstirea Neamţ, de sărbătoarea Înălţării Domnului, alături de alţi opt cuvioşi care au trăit şi s-au nevoit în rugăciune şi jertfă în ţinuturile Neamţului.

 

Părintele arhimandrit Gavriil Stoica a fost înmormântat ieri, 28 august

 

 

Părintele arhimandrit Gavriil Stoica de la Mănăstirea “Zamfira” din judeţul Prahova, va fi înmormântat mâine, 28 august, în cimitirul satului de lângă acest aşezământ monahal. În vârstă de 74 de ani, Părintele Gavriil Stoica a trecut la cele veşnice în noaptea de 25 spre 26 august. Pe numele de mirean Gheorghe, părintele Gavriil s-a călugărit la vârsta de 17 ani şi a fost ucenicul părintelui Arsenie Papacioc. A fost arestat în anul 1964 şi condamnat la trei ani de închisoare de autorităţile comuniste sub acuzaţia că distribuie cărţi de învăţătură creştină. A devenit duhovnicul mănăstirii “Zamfira” la data de 1 august 1978, unde a rămas până la trecerea sa la Domnul. In noaptea de 25-26 august, parintele arhimandrit Gavriil, 74 ani, (ucenic al pr. Arsenie Papacioc) de la Manastirea Zamfira (Prahova), a trecut la Domnul. Inmormantarea a avut loc astazi in cimitirul satului. In comunim, parintele a executat o pedeapsa de trei ani inchisoare pentru distribuirea de carti de invatatura crestina. Dumnezeul sa-l odihneasca si cu sfintii sa-l numere! (anuntul a fost rulat pe perioada intregii zile pe Toolbarul Lacasuri Ortodoxe)

 

fotoLINK (dati click pe imagine)

 

 

Preasfintitul Paisie Lugojanul

 

– Joi, 28 august – a participat la lucrările Consiliului eparhial. După amiază a participat la slujba privegherii, de la mănăstirea Şag-Timişeni.

 

– Vineri, 29 august – va oficia Sfânta Liturghie şi va predica la hramul Sfintei Mănăstiri Şag-Timişeni. La Sfânta Liturghie participa obştea acestei Sfinte Manastiri şi numeroşi credincioşi din Timişoara şi din împrejurimi.

 

Şedinţa Consiliului Eparhial

 

Ieri, 28 august 2008, a avut loc, la centrul eparhial de pe bulevardul C.D. Loga nr 7 din Timişoara, şedinţa lunară a Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Timişoarei.

 

Şedinţa a fost prezidată de Înalt Prea Sfinţitul Dr. Nicolae Corneanu, Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului şi de Prea Sfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al aceleiaşi Arhiepiscopii. S-au discutat probleme specifice vieţii bisericeşti şi s-au luat decizii pentru bunul mers al eparhiei. Pentru orarul slujbelor la catedrala mitropolitana, click aici

 

 

.

 

fotoLINK (dati click pe imagine)

 

 

Manifestare comemorativă în Episcopia Oradiei

 

 În după-amiaza zilei de duminică, 24 august 2008, s-a desfăşurat, în parohia Mizieş din Episcopia Oradiei, o aleasă manifestare comemorativă consacrată memoriei mitropolitului Miron Romanul al Ardealului (1874-1898).

 

La evenimentul ce a avut loc în faţa bisericii din Mizieş au participat, alături de credincioşii din localitate şi împrejurimi, importante personalităţi ale vieţii bisericeşti, culturale şi politice din Bihor. Manifestarea a debutat cu o slujbă de pomenire a fericitului întru adormire Miron Mitropolitul, oficiată de către Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. A urmat apoi ceremonialul dezvelirii bustului mitropolitului şi sfinţirea acestuia.

 

Momentul a fost marcat de mai multe cuvântări rostite de PC Pr. Ioan Balint, protopopul Beiuşului, PC Pr. Ioan Popa, preot paroh la Mizieş, Dl. Bogdan Gheorghe, primarul comunei Drăgăneşti, Dl. Mircea Roman, strănepot al mitropolitului şi preşedintele Comitetului de iniţiativă „Miron Romanul”, şi de Preasfinţitul Părinte Episcop Sofronie. De asemenea, s-a dat citire scrisorii de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, trimisă cu această ocazie. Apoi, Primăria Drăgăneşti a acordat post mortem titlul de „Cetăţean de onoare al comunei”, mitropolitului Miron Romanul.

 

Iniţiativa ridicării la Mizieş a unui bust al mitropolitului Miron Romanul a venit din partea D-lui Mircea Roman şi s-a realizat în colaborare cu primăria comunei Drăgăneşti şi cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, cu ocazia împlinirii în acest an a unei întreite aniversări: 180 de ani de la naşterea mitropolitului ( 23 august 1828), 120 de ani de la sfinţirea bisericii parohiale din Mizieş de către însuşi Mitropolitul Miron Romanul ( 29 august 1888), şi 110 ani de la trecerea la cele veşnice a mitropolitului ( 18 octombrie 1898).

 

Mitropolitul Miron Romanul s-a născut la 23 august 1828 în satul Mizieş, comuna Drăgăneşti, din judeţul Bihor, în apropierea oraşului Beiuş. A făcut studii gimnaziale la Beiuş, filozofice la Oradea şi teologice la Arad. A fost profesor la Institutul Teologic din Arad (1857), Vicar-episcopal la Oradea (1870), Episcop al Aradului în 1973 şi apoi, din 1874, Arhiepiscop al Sibiului şi Mitropolit al românilor ortodocşi din Transilvania şi Ungaria, ca urmaş al marelui mitropolit Andrei Şaguna. A trecut la cele veşnice la 18 octombrie 1898 la Sibiu.

 

Biroul de Presă al Episcopiei Oradiei

 

Slujba de pomenire a eroilor si martirilor adormiti in luna august

 

Duminica, 31 august 2008, dupa Sfanta Liturghie (ora 13), slujba de pomenire la Biserica Sapientei(Bucuresti – Str Sapientei, zona Izvor, in spatele Bisericii Mihai Voda).

 

Parastasul este inchinat sfintilor, martirilor si eroilor (inca necanonizati ai) neamului romanesc, luptatori intru adevar si credinta,adormiti in decursul vremii in luna august.

 

Pomelnic

 

Pe toti mucenicii Neamului, eroi,

 

Luptatori cu spada sau cu rugi sfintite,

 

Toti cei ce se roaga azi pentru noi,

 

Si ne scot in grabă tainic din ispite,

 

Si pe toti aceia care pentru neam,

 

Au trait în temnite ca-n niste morminte,

 

Pomeneste-i, Doamne, Tu, cand vei veni

 

In Imparatia slavei Tale sfinte.

 

(monahia Teodosia Latcu)

 

Vesnica pomenire!

 

(Asociatia PREZENT!)

 

Cezarina Barzoi – 0726.384.375; Costel Condurache – 0726.314.475

 

Ionut Baias – 0722.636.847; asociatiaprezent@yahoo.com

 

fotoLINK (dati click pe imagine)

 

 

S-au împlinit doi ani de la începerea construirii bisericii de la Dudaşul Schelei

 

Luna aceasta s-au împlinit doi ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii din Dudaşul Schelei şi a începerii construirii bisericii din cartierul mărginaş al municipiului Drobeta Turnu Severin – Dudaşul Schelei.

 

Pe 23 august 2006, Prea Sfinţitul Episcop Nicodim a pus piatra de temelie, iar a doua zi, pe 24 august, au început lucrările de construcţie la noul lăcaş de cult, ce poartă hramul ,,Sfântul Mucenic Ioan Valahul”. Astfel, la săparea şi turnarea fundaţiei bisericii de la Dudaşul Schelei au participat, pe lângă credincioşi, şi preoţi şi cântăreţi din protopopiatul Drobeta Nord, sub directa coordonare a Prea Sfinţitul Părinte Nicodim.

 

Mai multe amănunte am aflat de la părintele Cătălin Vasile Gherghinescu, preot paroh la Parohia Dudaşul Schelei, protopopiatul Drobeta Turnu Severin Nord: ,, Au trecut doi ani de muncă cu greutăţi dar şi cu lucruri frumoase. În prezent se lucrează la acoperişul bisericii şi sperăm că în primăvara anului să putem să împodobim sfântul locaş cu pictură. Asta înseamnă realizarea mai întâi a tencuielilor interioare şi exterioare. Speram că într-un timp cât mai scurt să ne bucurăm la sfinţirea acestei biserici.”

 

În anul ,,Sfântului Nicodim de la Tismana” (2006), în Episcopia Severinului şi Strehaiei au început a se construi alte unsprezece locaşuri de închinăciune. Toate au fost rânduite sub purtarea de grijă a acestui sfânt, cel care este Ocrotitorul Olteniei.

 

Astazi, 29 august 2008, de praznicul Tăierii Capului Sf. Prooroc Ioan Botezatorul, IPS Părinte Mitropolit dr. Irineu Popa, va săvârşi slujba Sfintei Liturghii la Mânăstirea “Sfântul Ioan Botezătorul”- Camaraseasca din Tg. Cărbuneşti, judeţul Gorj.

 

În perioada 29-30 august 2008, la Mănăstirea Tismana, se va organiza simpozionul cu tema: “Bisericile de lemn din judeţul Gorj – tezaur de arhitectură şi iconografie românească”. La aceasta manifestare va fi prezent si IPS Dr. Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei precum şi o serie de profesori de specialitate, critici de arta, restauratori, istorici, arhitecti, specialisti in conservare si restaurare a monumentelor istorice.

 

Duminică, 31 august 2008, IPS Părinte Mitropolit Dr. Irineu Popa, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, va săvârşi slujba de resfinţire a bisericii din Parohia “Ziua Crucii” – Craiova unde s-a refăcut pictura după care va oficia slujba Sfintei şi Dumnezeştii Liturghii.

 

Hram la Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul- Camaraseasca din Judetul Gorj

 

În fiecare an la 29 august, Biserica noastră dreptmăritoare prăznuieşte „Tăierea Capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul”. La această dată Mănăstirea Camaraseasca îşi serbează hramul. Manastirea “Sf. Ioan Botezatorul – Camaraseasca” este asezata pe malul drept al raului Gilort, la nord-est de orasul Targu-Carbunesti. Este zidita in anul 1780 de catre Polcovnicul Mihai Coltescu in timpul Voievodului Alexandru Ipsilanti asa dupa cum ne spune pisania care este asezata pe pridvorul deasupra usii de la intrare: “Cu ajutorul Sfintei si de viata facatoare Treimi, ziditu-s-a aceasta Sfanta si Dumnezeiasca Biserica unde se praznuieste hramul Sf. Ioan Botezatorul si al Sf. Mare Mucenic Dimitrie izvoratorul de Mir, din temelie s-a zidit cu toata cheltuiala si osanda dumnealui polcovnicul Mihai Coltescu cu sotia dumnealui, in zilele mariei sale Al. Ipsilanti voievod leat 1780 si s-au zugravit de fiul D-lui Mihalache Coltescu cu sotia lui Lucsa si maica lui Catrina C. si cumnata D-lui Ruxandra C. In zilele invatatului imparat Nicolae Pavlovic leat 1831, Matei Zugravu si Gheorghe Calfa zugrav. “ Biserica are forma de corabie cu zidul foarte gros, din caramida, avand clopotnita deasupra pronaosului, fiind o caracteristica a sfasitului de secol al XVII-lea. Pridvorul este sprijinit pe stalpi de piatra in stil brancovenesc, cu arcade in forma de semicerc. Biserica este imprejmuita cu zid de aparare facut din piatra de rau. Ea a fost inzestrata de catre boier cu obiecte si carti de cult. De-a lungul vremurilor vitrege biserica a avut de suferit. In 1916 biserica a servit ca punct de observatie, iar in timpul retragerii armatei de la Jiu, a fost lovita de gloante. A servit intotdeauna drept cetate de aparare contra cotropitorilor. Era aici un loc de refugiu al boierilor atunci cand ei erau atacati de turci si haiduci. Ultima urmasa a ctitorului a fost Anica Coltescu, fiul ei Toma Camarasescu – om de mare cultura, prefect al Gorjului. In 1880 s-au facut reparatii la Biserica si a fost inzestrata cu obiecte de cult de mare valoare. In 1920 marele istoric Nicolae Iorga a vizitat aceasta Biserica si a fost profund impresionat, apreciindu-i foarte mult tezaurul artistic si semnaland-o Comisiei Monumentelor Istorice, care o declara imediat monument istoric. In 1928 fiicele lui Toma C. Ana si Nissa Camarasescu au constatat degradarea monumentului si au facut reparatii la acoperis si zidul de aparare. Traditia spune ca din pronaos pornea un tunel subteran prin care in caz de pericol se putea ajunge pe malul drept al Gilortului. Acesta s-a surpat in anul 1946, dar urmele se mai vad si astazi. O noua restaurare, facuta in perioada anilor 1967-1969 de catre preotul Solomon Motocu, a constatat in acoperirea bisericii cu tabla si repararea zidului inconjurator. Dupa aceasta data biserica a ramas in parasire pana la 1 sept. 1994 cand cu incuviintarea Sf. Sinod si cu binecuvantarea Inalt Prea Sfintitul Nestor, Mitropolitul Olteniei s-a redeschis Manastirea Camaraseasca. Aici a fost amenajata o casa parohiala si se afla in stadiul inaintat de constructie moderna cladire care va avea 25 camere –chilii, ateliere, trapeza. Binecuvantarea locului si stradania maicutelor vor face in scurta vreme ca Manastirea Camaraseasca sa devina un etalon al ortodoxismului in zona Gilortului.

 

fotoLINK (dati click pe imagine)

 

 

MESAJUL PREAFERICITULUI PĂRINTE PATRIARH DANIEL ADRESAT PARTICIPANŢILOR LA SEMINARUL NAŢIONAL AL BIROURILOR DE CATEHIZARE A TINERETULUI

 

Preacucernici Părinţi Consilieri, Preacucernici Părinţi Inspectori, Distinşi participanţi,

 

Activitatea catehetică, organizată prin noile Birouri eparhiale de catehizare a tineretului, are o triplă semnificaţie şi importanţă. În primul rând, această activitate reprezintă o necesitate educativ-misionară, lucrarea Bisericii de transmitere a credinţei noii generaţii fiind o nevoie constantă şi o datorie permanentă: ‘Lăsaţi copii să vină la Mine şi nu-i opriţi !’ ( Matei 19,14 şi Marcu 10,14). Credinţa curată, ancorată în valorile perene, este antidotul necesar unei societăţi afectate de o criză moral – spirituală profundă, de relativism şi materialism. În al doilea rând, această lucrare reprezintă o necesitate pastorală, deoarece ora de Religie din şcolile de stat riscă să fie redusă la asimilarea unor cunoştinţe intelectuale didactice. Cateheza parohială are în vedere legătura copiilor cu o comunitate vie, mărturisitoare şi rugătoare, pentru ca predarea Religiei să nu rămână un act de cultură despărţit de cult. Experienţa liturgică şi catehetică a credinţei este foarte importantă, mai ales astăzi, când o mulţime de copii sunt lăsaţi siguri acasă, întrucât părinţii sunt plecaţi la muncă în străinătate. Dacă nici Biserica nu vine în ajutorul lor, integrându-i în această familie spirituală care este parohia, atunci creşterea copiilor va fi marcată de lipsa de afecţiune părintească şi de atmosfera de familie. În al treilea rând, activitatea de catehizare este o investiţie spirituală pe termen lung. Diferenţa între credinţa creştină vie şi umanismul secularizat se reflectă în faptul că Biserica trebuie să formeze caractere umane pentru toată viaţa şi chiar mai mult : nu doar cetăţeni ai patriei pământeşti, ci şi cetăţeni ai Raiului sau ai Împărăţiei cerurilor. Am putea spune, deci, o investiţie spirituală pentru eternitate. Nădăjduim că birourile de catehizare a tineretului, înfiinţate cu aprobarea Sfântului Sinod ( Temei nr. 1924 / 2008) vor trata cu responsabilitate şi dăruire această întreită datorie – misionară, pastorală şi spirituală – oferind copiilor şi tinerilor români, din ţară şi din străinătate, valorile religioase, morale şi culturale perene ale poporului nostru. Bunul Dumnezeu să binecuvânteze pe toţi cei ce ostenesc în această nobilă activitate de catehizare şi de formare spirituală, astfel încât să aducă multă lumină în suflete şi să contribuie la întărirea rugăciunii şi a comuniunii frăţeşti în parohie, în familie şi în societate, pentru sfinţirea vieţii pe calea mântuirii.PF† DANIEL PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMANE

 

fotoLINK (dati click pe imagine)

 

 

Hramul Mănăstirii Topolniţa

 

În fiecare an la 29 august, Biserica noastră dreptmăritoare prăznuieşte „Tăierea Capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul”. La această dată Mănăstirea Topolniţa îşi serbează hramul.

 

Incă din ajunul hramului, numeroşi pelerini vin la sfânta mănăstire, acolo unde, la altarul de vară amenajat în incinta Mănăstirii Topolniţa, participă la slujba de priveghere (Vecernia Sfântului cu Litie), continuată apoi cu Slujba Utreniei.

 

În dimineaţa sărbătorii „Tăierea Capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul” se va oficia slujba de sfinţire a apei (Aghiasma Mică), după care, în jurul orei 09.00, cu emoţie în suflet dar şi cu aleasă bucurie duhovnicească, în prezenţa a numeroşi credincioşi, un ales sobor de preoţi şi diaconi îl va întâmpina pe Prea Sfinţitul Episcop Nicodim, urmând a se săvârşi la altarul de vară al Sfintei Mănăstiri, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.

 

Ca aducere aminte şi prinos de recunoştinţă adusă ctitorilor, stareţilor şi vieţuitorilor, închinătorilor, donatorilor şi binefăcătorilor acestei mănăstiri, adormiţi întru dreapta credinţă, se va oficia apoi şi o slujbă de pomenire.

 

Mănăstirea Topolniţa este un sfânt aşezământ monahal de călugări, cu viaţă de obşte, sub stăreţia părintelui arhimandrit Pavel Nicolăescu. Se află pe teritoriul comunei Izvoru Bârzii din judeţul Mehedinţi. După tradiţie, prima biserică a fost zidită aici de Sfântul Nicodim, în secolul al XIV-lea. Biserica actuală, în forma de cruce, a fost ridicată în anul 1646, de Lupu Buliga – ,,ver căpitan de plai”. A fost pictată în anul 1673, în frescă, stil bizantin, de zugravii Grigore ,,Grecul” şi Dima ,,Romanul”. Remarcabilă este tema ,,Judecata de Apoi”, pictată în faţada exterioară vestică, la fel ca la mănăstirile din Moldova.

 

După secularizare (1863), schitul a fost părăsit şi reînfiinţat în 1930. În anul 1932, Comisia Monumentelor Istorice a făcut reparaţii parţiale şi s-au reconstruit trei chilii. Mai târziu s-au executat reparaţii şi restaurări, prin grija vrednicului de pomenire Î.P.S. Acad. Dr. Nestor Vornicescu, Mitropolitul Olteniei. În ultimii ani s-a construit un corp de chilii şi un dig pentru prevenirea inundaţiilor. Se cuvine să amintim şi faptul că la data de 21 mai 1993 s-a sfinţit biserica de lemn a mănăstirii, ce poartă hramul ,,Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. După Maica Domnului, Sfântul Ioan Botezătorul este cel mai mare dintre sfinţii pe care biserica noastră îi cinsteşte. Acesta apare în scena iconografică numită… Continuare, dati click aici:

 

 

.

 

fotoLINK (dati click pe imagine)

 

 

Excursie documentară la Mănăstirea Voroneţ Mănăstirea Voroneţ a împlinit anul acesta 520 de ani de la aşezarea pietrei de temelie, eveniment care a fost marcat printr-o serie de manifestări aniversare, desfăşurate în perioada 25 mai – 14 septembrie a.c.. Reunite sub genericul ‘Sfânta Mănăstire Voroneţ – 520 de ani’, manifestările sînt organizate de către Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi de Mănăstirea Voroneţ, ctitorie a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. În acest context, în data de 25 august a.c., s-a organizat o excursie documentară pe urmele marelui domnitor Ştefan cel Mare, la Mănăstirea Războieni și la Cetatea Neamţului. Suita de manifestări se va încheia pe 14 septembrie, de sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci.

 

fotoLINK (dati click pe imagine)

 

 

Preasfintitul Lucian Mic

 

– Vineri 29.08.2008, ora 9.30 – va săvârşi Sf. Liturghie la parohia “Naşterea Sf. Ioan Botezătorul” din Caransebeş şi va sfinţi Centrul Social-Filantropic “Arhiereul Filaret Musta” al parohiei.

 

fotoLINK (dati click pe imagine)

 

 

158 de ani de la inaugurarea „Tipografei Diecezane” prin grija mitropolitului Andrei Saguna

 

La 27 august 1850, mitropolitul Andrei Şaguna inaugura „Tipografia Diecezană” din Sibiu, care este cea mai veche tipografie din ţară cu activitate neîntreruptă. În tipografia din Sibiu, vrednicul ierarh tipărea: abecedare, catehisme, bucoavne, cărţi de muzică, de aritmetică, de gramatică, de istorie şi geografie, pentru şcolile săteşti – parohiale, pentru gimnazii şi mai ales, pentru Seminarul Teologic din Sibiu. Se mai tipăreau: “Telegraful român”, cu apariţie neîntreruptă din 3 ianuarie 1853, Calendarul diecezan, Anuarul Gimnaziului din Braşov, precum şi numeroase broşuri şi lucrări bisericeşti folositoare sufletului. Ulterior a primit numele de „Tipografia Arhidiecezană” iar astăzi poartă denumirea de „Tipografia Şaguniană”, în memoria celui ce a pus bazele ei. Prin grija Înaltpreasfinţiei Sale Dr. Laurenţiu Streza, din primăvara anului 2007 a fost reutilată cu noi maşini de tipar, deservite de personal calificat.

 

fotoLINK (dati click pe imagine)

 

 

Parohia Mihai Bravu din Bucureşti a sărbătorit pe unul dintre ocrotitori, Sfântul Mucenic Fanurie

 

Parohia Mihai Bravu din Bucureşti a sărbătorit pe unul dintre ocrotitori, Sfântul Mucenic Fanurie. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de către Preasfinţitul Vincenţiu Ploieşteanul, episcop vicar patriarhal, ca delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Parohia Mihai Bravu din Capitală are ca ocrotitoare, pe lânga Sf. Mc. Fanurie, şi pe Sf. Cuvioasă Parascheva. De asemenea, această parohie bucureşteana îşi sărbătoreşte hramul şi în ziua de prăznuire a Sfintei Treimi. Dupa Sfânta Liturghie a fost săvârşită slujba Parastasului pentru ctitorii şi binefăcătorii acestui lăcaş de cult. Prăznuirea Sfântului Fanurie a adunat câteva sute de credincioşi atât din parohia Mihai Bravu dar şi din alte parohii din Bucureşti. În calendarul Bisericii Ortodoxe Române în fiecare an pe data de 27 august sunt prăznuiţi sfinţii mucenici Eutalia, Fanurie şi Osie, Episcopul Cordovei.

 

Parte din Stirile Lacasuri Ortodoxe, pot fi preluate de alte site-uri, doar cu specificatia vizibila: www.LacasuriOrtodoxe.com , drept link. Pentru reviste, ziare si alte publicatii, sursa de specificat este:“Lacasuri Ortodoxe” @KSLCatalin – multumim tuturor –

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.