Masacrul Katyn. Patriarhul cheama la reconciliere intre rusi si polonezi

Memorial masacrul Katyn Conform informatiilor primite de la corespondenti Lacasuri Ortodoxe aflati in Moscova, Patriarhul Kirill I al Bisericii Ortodoxe Ruse a tinut zilele trecute un discurs, dupa oficierea unei slujbe religioase de sfintire a unei biserici ridicate langă pădurea in care mii de polonezi, ofiţeri şi intelectuali au fost masacraţi de către poliţia secretă a lui Stalin, în 1940.
Kirill a amintit ca mii de ruşi au fost sacrificati acolo, multi pentru credinţa lor religioasă, şi a declarat că locul ar trebui să servească ca spatiu de uniune intre rusi si polonezi.

Masacrul Katyn – în care aproximativ 22.000 de persoane au fost ucise – este numit dupa pădurea aflata în apropiere de regiunea Smolensk, la graniţa cu Polonia, acolo unde acesta a avut loc.

Multi dintre polonezii ucişi aici, în 1940, erau creştini ortodocşi – o minoritate a tarii.

Timp de decenii, Uniunea Sovietică a acoperit toate urmele masacrului care a decimat armata poloneză, susţinând că crimele au fost efectuate de către nazişti. În era post-sovietică, Rusia, infuriind Polonia ani de zile prin refuzul sau de a recunoaşte scara completă a uciderilor, a trebuit sa recunoască crima. Evenimentul continuă să afecteze relaţiile ruso-poloneze.

Zona a mai experimentat, insa, si o altă tragedie, în 2010, când un avion care il conducea pe preşedintele polonez Lech Kaczynski, şi alte 95 de persoane, la o ceremonie memorială a sit-ului, s-a prabusit. Episcopul catolic Tadeusz Plozki şi episcopul ortodox Miron Chodakowski s-au aflat printre clericii decedati cu aceasta ocazie.

La slujba oficiata zilele trecute, Kirill l-a omagiat, in mod special, pe Protopopul Semion Fedoronko, care a fost preot ortodox capelan în armata poloneză, ucis in masacrul din Katyn pentru ca nu si-a renegat credinta si nu a renuntat la fiii sai duhovnicesti. Nepotii lui Federonko au participat la slujba de pomenire.

"Sunt sigur că a venit timpul să recunoastem faptul că Katyn este un simbol al oribilei noastre tragedii comune şi, înţelegand aceasta, sa ajungem unii la ceilalti, ca fratii si surorile, pentru suferinta si tragedia indurate la Katyn", a mai spus Patriarhul.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.