Episcopii Ortodocsi din Franta se pronunta in problema casatoriei gay

mariaj La doar câteva zile după publicarea unui document al Conferinței Episcopilor din Franța, Adunarea Episcopilor Ortodocși, la rândul său, emite o declarație in care se recunosc consecințele alarmante pe care le are acceptarea casatoriei civile a persoanele gay.

În timp ce dezbaterea privind extinderea definitiei casatoriei si in cazul cuplurilor intre persoane de același sex capata proportiicu fiecare zi, Episcopii Ortodocși din Franța emit o declarație, in aceste zile, in care se subliniaza foarte ferm importanța complementarității între bărbați și femei, în cadrul instituției sociale a căsătoriei, informeaza serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

"Căsătoria este o instituție tradiționala multiseculara, care structureaza societatea, familia si relatiile interpersonale", afirma Adunarea Episcopilor Ortodocsi din Franta, ai cărei membri reprezintă jurisdicții ortodoxe diferite existente în Franța, sub conducerea directa a Mitropolitului Emmanuel, apartinand de Patriarhia de Constantinopol.

În perspectivă creștin-ortodoxă, spun acestia, căsătoria se referă la "o comuniune stabilita de Creator, binecuvântata de Hristos și al cărei scop este dublu: acela de a participa cu Dumnezeu la lucrarea sa de creație si acela de aprofundare a uniunii de iubire și a slujirii reciproce dintre un bărbat și o femeie".
Căsătoria heterosexuală ar trebui să-și pastreze singură "propria terminologie".

Dincolo de această semnificație teologică, episcopii accentueaza si dimensiunea "sociala" a căsătoriei, care, potrivit acestora, nu poate fi separată de noțiunea de cuplu, de concepția de familie, de filiație, adopție, educație a copiilor, de regimul matrimonial: "Pentru Biserica Ortodoxă, ontologic, căsătoria se bazează pe complementaritatea dintre bărbat si femeie".

De asemenea, în timp ce lumea laica accepta deja uniunile civile între persoane de același sex, noțiunea "traditionala si fundamentala” a căsătoriei trebuie să fie "pastrata". Și, mai spun episcopii, "cu propria sa terminologie", ea va "marca o distincție clară" între uniunile civile și vocația cuplurilor heterosexuale.

Dupa cum afirmau, in mod asemanator, si reprezentantii clericali catolici, cu câteva zile în urmă, Episcopii Ortodocși din Franța intenționează la randul lor să publice, în scurt timp, o declarație pe marginea fundamentelor nuntii creștin ortodoxe, mai informeaza Lăcașuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.