publicat în: Arhivă

Patriarhul ortodox al Bulgariei, Maxim, se retrage din functie. Intalnire de urgenta a Sinodului

Patriarhul Maxim al Bulgariei se retrage Sfantul Sinod Ortodox Bulgar se va întâlni de urgență, maine si poimaine, in zilele de 16 – 17 octombrie 2012, atunci când, conform relatărilor, șeful Bisericii Ortodoxe Bulgare, Patriarhul Maxim, urmareste sa se retragă din postul pe care il ocupa, informeaza Serviciul de presa LONews, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe

Informația citeaza surse din interior, care au dorit sa isi pastreze anonimatul.

Secretarul șef al Sfantului Sinod, Episcopul Naum, a avertizat că toți membrii Sinodului trebuie sa fie prezenti, absența acestora nefiind permisa.

Conform randuielilor Bisericii Ortodoxe Bulgare, titlul de "Patriarh" se pastreaza pe tot parcursul vieții, dar el se poate retrage din motive admise de canoanele bisericești. În acest caz, Patriarhul bulgar Maxim va deține titlul de "Fost Patriarh al Bulgariei" și isi va păstra toate privilegiile si cinstirea unui patriarh in functie.

Motivele pentru care Patriarhul Maxim se retrage graviteaza în jurul starii sale de sănătate, acesta fiind bolnav de mai mult timp, data fiind si varsta inaintata pe care acesta o are (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

In prezent, Patriarhul se afla sub îngrijire la domiciliu, necesitand asistenta medicala non-stop.

Patriarhul bulgar Maxim a fost întronizat in data de 4 iulie 1971, și va implini varsta de 98 de ani pe data de 29 octombrie 2012.

Al doilea element-cheie pe ordinea de zi a reuniunii Sfântului Sinod va fi si alegerea succesorului Patriarhului ortodox Maxim. Potrivit unor informatii neoficiale, favorit in acest moment este Episcopul Ioanichie de Sliven, mai informeaza LONews.