Biserica cu hramul „Buna Vestire”, din Râmnicu Vâlcea, cunoscută şi ca „Biserica Maica Domnului”, a fost construită în anul 1747, pe temelia altei biserici din timpul lui Mircea cel Bătrân, cel care a numit Râmnicul „oraşul domniei mele”. De la vechea biserică se mai păstrează ancadramentele de la geamurile din partea de nord ale sfântului aşezământ.
Actuala biserică a fost ridicată de către boierii Radu şi Grigore Râmniceanu în timpul păstoririi PS Climent, episcop al Râmnicului. Pictura în tehnica „fresco” a fost realizată în stilul bizantin în anul 1750.
În urma cutremurului din 10 noiembrie 1940, care a provocat mai multe fisuri în construcţie, biserica a fost consolidată. Între anii 1991-1997, la iniţiativa preotului Emanoil Neţu, au fost realizate lucrări ample de restaurare a picturii interioare şi exterioare.
În Duminica a VII-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi la Paraclisul Arhiepiscopal „Buna Vestire”, din municipiul Râmnicu Vâlcea.
După Sfânta Evanghelie, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul a ţinut un cuvânt de învăţătură, în care a arătat sensurile duhovniceşti desprinse din pericopa evanghelică a Sfântului Apostol şi Evanghelist Matei:
„Învăţăm din Evanghelia de astăzi că trebuie să fim smeriţi atunci când facem fapte bune, trebuie să avem credinţă nezdruncinată în Dumnezeu, chiar dacă suntem încercaţi de multe ispite, boli, suferinţe şi provocări de la oameni, şi să îi tratăm pe aceştia ca pe nişte fiinţe ale lui Dumnzeu şi semeni ai noştri ce au nevoie de şansa de a avea încredere în faptele şi în cuvintele lor, şi să mărturisim iubirea nemărginită a Domnului faţă de noi toţi. Ne-am rugat astăzi ca Dumnezeu să ne ţină sănătoşi şi să avem ochii permanent deschişi pentru a înţelege lucrarea Sfintei Treimi în lumea aceasta, a vedea ceea ce este bun şi ceea ce este rău şi totodată ne-am rugat ca Domnul Dumnezeu să ne lumineze vederea pentru a dobândi viaţa veşnică şi pentru a săvârşi faptele credinţei. Dorim deasemenea, ca având permanent simţurile luminate de prezenţa lui Dumnezeu, să-L mărturisim în lume şi să mărturisim dragostea Lui faţă de oameni pentru că ne dă darul vieţii şi ne păstrează sănătoşi, iar pe cei bolnavi dorim sănătoşi, prin credinţă, rugăciune şi dragoste permanentă faţă de Preasfânta Treime şi de Biserica Mântuitorului Iisus Hristos”, a spus Preasfinţia Sa .
La Sfânta Liturghie, Preasfinţia Sa, în cadrul unei ectenii speciale, a citit rugăciunile la vreme de secetă.
Răspunsurile au fost oferite de către Grupul coral „Osana” al Paraclisului Arhiepiscopal „Buna Vestire”. La această sărbătoare au participat numeroşi credincioşi din municipiul Râmnic Vâlcea.
Contributor Lacasuri Ortodoxe: Arhidiacon Ioan Liviu Găman