Icoana Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiţi – cu bănuţi”, din Sankt Petersburg

În ziua de 23 iulie 1888, oraşul Sankt Petersburg a fost asaltat de o furtună puternică.

Bisericuta din incinta fabricii de sticlă a fost fulgerată şi interiorul ei a luat foc. Icoane, obiecte, totul ardea. Se pare că fulgerul a căzut cu precădere pe cutia milei, pe care a sfărâmat-o, şi pe Icoana Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiţi”, pe care a trântit-o la pământ.

După stingerea focului, s-a putut constata minunea petrecută: în mijlocul funinginii, Icoana rămăsese neatinsă de foc, ba din contra căpătase o luminozitate aparte şi se restaurase, arătând ca proaspăt pictată.

Singura dovadă că fusese acolo în timpul dezastrului, era aceea că pe suprafaţa ei se încrustaseră 12 monede mici, de jumătate de copeică, în diverse locuri.

Astfel, Icoana care o prezintă pe Maica Domnului dăruind mila ei către toţi cei suferinzi şi necăjiţi a primit, în urma fulgerului, „podoabe” neprevăzute.

Până seara, tot oraşul aflase de minune. S-a instituit pe loc un pelerinaj la Icoană şi minunile, îndeosebi vindecări, au început să se reverse. Nici nu mai conta, aproape, faptul că restul capelei arsese. În scurt timp, în locul ei a fost ridicată o biserică mare.

Toată Rusia a aflat despre Icoană, sute de pelerini venind zilnic să se închine în faţa ei.

Cum a ajuns această Icoană făcătoare de minuni în biserica fabricii, se pare ca nu stie nimeni foarte exact. În zonă circulă, însă, cel puţin trei variante despre acest lucru: unii susţin că ar fi venit singură pe Râul Neva, oprindu-se în dreptul fabricii, unde s-a ridicat ulterior bisericuţa; alţii că ar fi fost pescuită din Râul Neva de un negustor, care a donat-o mai apoi bisericii; sau că a aparţinut unui negustor care a donat-o capelei, drept mulţumire că l-a scăpat în timpul unei furtuni.

O minune consemnată

Sub ochii pelerinilor, un tânăr, pe nume Nicolai Gratcev, care avea braţele paralizate, a sărutat icoana şi pur si simplu a inceput sa işi mişte braţele. A fost vindecat. El avusese anterior o viziune a Maicii Domnului, care era însoţită de Sfântul Nicolae şi de un alt ierarh (necunoscut tânărului), în care aceasta îi spusese că se va vindeca, dacă se va închina la Icoana ei, din Bisericută.

În Biserica Învierii din Sankt Petersburg se afla, de asemenea, o copie după Icoana făcătoare de minuni cea cu bănuţii imprimaţi în urma fulgerului. Aceasta se deteriorase aproape complet, iar Nicolai Bondarev, cel care răspundea de bunurile bisericii, o luase acasă, intenţionând să o restaureze. A amânat operaţiunea, observând însă, pe zi ce trecea, cum Icoana se lumina continuu.

La trecerea a şase luni, în ziua de 2 august 1996, Icoana părea nouă, ba chiar mai frumoasă decât fusese ea zugrăvită. Acum se află în Biserica Sfânta Treime din Sankt. Petersburg, după întâmplarea acestei noi minuni de auto-restaurare. Se pare că, după cum Icoanele făcătoare de minuni nu sunt atinse de foc ci, chiar din contră, îşi arată puterea primită de la Dumnezeu şi se restaurează singure, tot astfel creştinii ar trebui sa se lase lămuriţi de Dumnezeu în focul ispitelor, pentru a fi curăţată orice urmă de păcat din ei. Pentru că, orice minune este o încurajare directă a Mântuitorului: „Îndrăzniţi, Eu am biruit lumea!” (Ioan 16, 33)

Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.