Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a efectuat o vizită pastoral-misionară la Parohia Fedeleşoiu

Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul a efectuat o vizita pastoral-misionara la Parohia Fedelesoiu În după-amiaza zilei de duminică, 19 august 2012, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a făcut o vizită pastoral-misionară la biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” a fostului Schit Fedeleşoiu, ce astăzi deserveşte Parohia Fedeleşoiu, din Protopopiatul Râmnicu Vâlcea, judeţul Vâlcea.

Preasfinția Sa a participat la întâlnirea cu copiii din parohie aflați la biserică pentru programul „Școala de duminică”, activitate coordonată de părintele Florian-Gavril Dîngă, sub îndrumarea părintelui Gheorghe Bănicioiu, parohul bisericii.

Ansamblului monahal de la Fedeleşoiu

Construirea Ansamblului monahal de la Fedeleşoiu, a fost începută pe data de 30 iulie 1673, la iniţiativa mitropolitului Varlaam şi a domnitorului Grigorie Ghica, în timpul celei de a doua domnii (1672-1674). După moartea sa, lucrările au fost continuate de mitropolitul Varlaam şi doamna Maria, soţia defunctului domnitor şi au fost încheiate pe 10 august 1700, în timpul domniei Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.

Între ctitorii mănăstirii sunt menţionaţi şi arhimandriţii Ghenadie de Argeş şi Ioan de Hurezi, reprezentaţi în naos, pe peretele de sud.

Ansamblul cuprinde: Biserica „Schimbarea la Faţă” (1673-1700); Casa Stăreţiei (1673, refăcută în 1836); Turnul clopotniţă (1702); Ruinele chiliilor de pe latura de vest, cuhnia şi trapeza de pe latura de nord-est a incintei (sf.sec. XVII-sec XIX).

Elementul principal al Ansamblului este Biserica având hramul „Schimbarea la Faţă”, ulterior adăugându-se şi cel al Sf. Apostoli Petru şi Pavel. A fost construită după modelul Mănăstirii Cozia (planul treflat, cu turla înălţată deasupra naosului) şi împodobită cu pictură murală în stil brâncovenesc, realizată de zugravii Sima, Ranite, Ştefan şi Gheorghe, reprezentanţi ai şcolii de pictură de la Mănăstirea Hurezi, fiind singura pictură din Oltenia care se păstrează integral.

Valoarea artistică a acestui monument este întregită de iconostasul brâncovenesc, sculptat în lemn de tei aurit şi împodobit cu icoane pictate de ieromonahul Iosif. Se remarcă, deasemenea, portalul monumental de la intrarea în biserică, sculptat de pietrarul Atanasie din Jiblea şi ancadramentele ferestrelor executate de meşterul Oprea, în anul 1686. Porticul de mici dimensiuni a fost adăugat în 1775 fiind, pictat de ierodiaconul Rafail Popa Dragomir din Făgeţel şi ucenicul Pătru.

Restaurări: Între anii 1990 şi 1999 la iniţiativa preotului paroh Gheorghe Bănicioiu a fost restaurată Casa Domnească, un edificiu armonios cu pivniţe boltite, iar între 2009 şi 2010 au fost restaurate zidurile de incintă, cuhnia şi trapeza redându-se Ansamblului strălucirea de odinioară.

Biserica şi ceea ce s-a restaurat sunt în deplină folosinţă în cadrul parohiei Fedeleşoiu, necesare vieţii creştineşti a tuturor credincioşilor, păstoriţi de preotul paroh Gheorghe Bănicioiu şi preot II, Dîngă Florian-Gavril.

– contributor Lacasuri Ortodoxe: Arhid. Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.