publicat în: Arhivă

Slujbă Arhierească şi cerc pastoral-misionar la Parohia Foleştii de Sus din Protoieria Horezu

Slujba Arhiereasca si cerc pastoral-misionar la Parohia Folestii de Sus din Protoieria Horezu

La Parohia Foleştii de Sus din comuna Tomşani, judeţul Vâlcea, a avut loc joi, 23 august 2012, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, întâlnirea preoţilor din cadrul Cercului pastoral-misionar nr. 2 din Protopopiatul Horezu, dedicată „Anului omagial al Tainei Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor”.

Întrunirea a debutat cu Sfânta Liturghie arhierească, săvârşită în Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Parohia Foleştii de Sus de către Preasfinţitului Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună un sobor de preoţi şi diaconi. După slujbă, lucrările cercului au continuat într-una din sălile Bibliotecii Căminului Cultural din localitate, sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Emilian Lovişteanul.

În cadrul şedinţei a fost susținut referatul cu tema „Mărturii biblice cu privire la boală și vindecarea ei” de către părinţii slujitori ai parohiei Vasile Emanoil Găman şi Ioan Găman.

Partea a doua a întâlnirii a fost marcată de analizarea problemelor curente ale activităţii pastoral-misionare şi administrative cu care se confruntă parohiile din Protoieria Horezu, insistându-se asupra intensificării activităţii social-filantropice şi dezvoltarea activităţilor tradiţionale cultural-educative pentru atragerea şi formarea copiilor şi a tinerilor în spiritul creştin ortodox; continuarea activităţilor pastorale de catehizare a tineretului prin intermediul proiectelor „Hristos împărtăşit copiilor” şi „Alege Şcoala”; identificarea unor metode potrivite pentru contracararea acţiunilor prozelitiste sectare; constituirea unor comisii formate din preot, asistentul social şi psiho-pedagogul şcolar pentru analizarea cazurilor sociale şi a elevilor cu risc de abandon şcolar.

În încheiere, Preasfinţitul Emilian Lovişteanul a subliniat în cuvântul său problematica legată de Taina Sfântului Maslu, privitoare la boală și vindecare, accentuând şi anumite elemente de simbolism şi ritual ce trebuiesc reţinute de către preoţii slujitori şi evidenţiind locul special pe care îl ocupă această taină în viaţa creştinilor ortodocşi.

Următoarea întâlnire a preoţilor din cadrul Cercului preoţesc 2 Horezu, va avea loc în data de 25 septembrie la Parohia Genuneni, din comuna Frânceşti şi va avea ca temă „Sănătatea – dar al lui Dumnezeu și responsabilitate umană”.

– contributor Lacasuri Ortodoxe: Arhidiacon Ioan Liviu Găman