Mănăstirea Stănişoara, in zi de sarbatoare

Hram Manastirea Stanisoara 2012 slide Mănăstire de călugări, cu hramurile „Sfântul Gheorghe” şi „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, Mănăstirea Stânişoara este amplasată la poalele masivului Cozia, pe versantul său sudic, primul aşezământ monahal fiind un schit construit din lemn, ce se leagă de numele sihaştrilor Meletie, Neofit, Isaia şi alţii, veniţi pe aceste locuri de la Mănăstirea Cozia şi trăitori ai peşterilor de aici.

În 1747, Gheorghe Clucerul, împreună cu alţi boieri din Piteşti, zidesc aici o biserică ce a fost pustiită în 1788 de năvălitorii turci, care au incendiat biserica iar pe călugări i-au omorât.

Actuala biserică din piatră a Mănăstirii Stânişoara, hramul ”Sfântul Gheorghe”, a fost construită între anii 1903-1908, sub ctitoria episcopului Gherasim Timuş, stareţ fiind Nicodim Manu. În anul 1937 se construieşte biserica paraclis. Au participat la punerea pietrei de temelie şase arhierei membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. La aceea vreme în incinta mănăstirii se găsea o casă de odihnă cu aproape 100 de locuri.

În ziua prăznuirii „Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul”, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Stănişoara, veche vatră de sihăstrie ortodoxă, din localitatea Călimăneşti, judeţul Vâlcea, care şi-a serbat astăzi, 24 iunie, ocrotitorul. După Sfânta Liturghie, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a arătat însemnătatea deosebită a praznicului.

La acest mare praznic ortodox sărbătorit la Mănăstirea Stănişoara au mai luat parte şi Părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul mănăstirilor din Eparhia Râmnicului şi Stareţul Mănăstirii Cozia, Părintele Protosinghel Ioanichie Trifa, stareţul Mănăstirii Turnu, preoţi şi numeroşi pelerini care vin an de an la hramul mănăstirii.
La eveniment au fost prezenţi numeroşi credincioşi din împrejurimi şi din toată ţara.

Hramul principal este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Al doilea hram, al paraclisului mănăstirii este Naşterea Sfântului Iona Botezătorul.

Contributor Lacasuri Ortodoxe: Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.