Mesajul Primatului Bisericii Ortodoxe a Ucrainei: UEFA Euro-2012

UEFA_Euro_2012 "În acest an, ţara noastră are onoarea de a fi gazda Campionatului European de Fotbal. Acest lucru este cu siguranţă un eveniment care dezvăluie cultura generală a societăţii noastre. În special, capacitatea de a fi oaspeti, de a organiza mii de evenimente, de a prezenta valorile culturale şi istorice ale statului nostru. Sperăm ca oaspeţii Ucrainei sa aiba amintiri frumoase in urma vizitei lor. Principalii factori de care trebuie sa depinda o experienta placuta trebuie să fie insa spiritul bunatatii si al respectului reciproc.

Sportul a fost întotdeauna însoţit de multe emotii. Dar, printre ele, nu trebuie să existe agresiune intre rivali şi fani, sau vreo manifestare de ostilitate etnică. Să nu uităm că un joc sportiv este, în primul rând, un joc care nu ar trebui să ducă la violenţă şi manifestare a forţei distructive, ci trebuie să fie un motiv al toleranţei, al manifestării cinstei, o experienţă curajoasa şi nobila a infrangerii si a victoriei.

Începutul Campionatul European de Fotbal coincide cu Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, în Biserica Ortodoxă. Această perioadă a vieţii spirituale a poporului nostru trebuie să fie însoţită de o atenţie specială asupra situaţiei familiale, a sentimentelor, cuvintelor, acţiunilor. Noi ştim că printre fanii echipei de fotbal a Ucrainei, există mulţi credincioşi ortodocşi. Ca multi alti compatrioti, ei au perceput sansa acestui campionat de fotbal, de a câştiga cinste şi faima pentru ţara noastră. Le cerem sa se fereasca de emotii negative si sa nu renunte la pacea spirituală, în aceasta perioada de timp.

Campionatul European de Fotbal nu se limitează doar la jocurile sportive. Acesta reprezinta, de asemenea, si posibilitatea de a ii familiariza pe oaspeţi cu Ucraina, cu patrimoniul său istoric şi cultural. Din acest punct de vedere le urez inspiraţie şi dragoste arzătoare pentru patrie, a cărei istorie este plină de eroism omenesc frumos, şi sa ajunga la înălţimile spirituale ale sfinţeniei, pe cei care vor fi in centrul lumii culturii ucrainene în aceste zile.

Ii chem pe toţi oamenii de bună-credinta sa depuna eforturi in păstrarea linistii, a bunătatii şi toleranţei, a respectului unuia fata de celalalt, în aceste zile.

Să lasam spiritul pacii şi al bunăvoinţei să prevaleze în timpul Campionatului European de Fotbal, în rândul tuturor participanţilor şi al fanilor. Ne vom pastra demnitatea şi respectul pentru vecini.

Vladimir,
Mitropolit al Kievului si al Intregii Ucraine

– informeaza Serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.