publicat în: Arhivă

Knesset-ul discuta despre genocidul armean

erevan discutii genocid armean Conform informatiilor primite din Erevan, in Parlamentul Israelian, Knesset, in data de 12 iunie 2012, s-au lansat discuţii referitoare la problema genocidului armean.
Rapoartele emise in tara citau modul in care, în timpul discuţiilor, deputatul Dov Hanin, care reprezintă Partidul "Khadash", a menţionat că, în contextul genocidului armean, nicio problema de securitate de stat nu poate fi luata in discutie. "Uciderea a sute de mii de armeni este un fapt", a menţionat deputatul.

Hanin, de asemenea, a mai amintit si faptul că Adolf Hitler a decis organizarea Holocaustului, si ca el era sigur că va rămâne nepedepsit, fiind un genocid armean. Preşedintele Knesset-ului, Reuven Rivlin, a decis să permită aceasta dezbatere, pe 12 iunie, la cererea lui Zahava Gal-On (Partidul Meretz).

Discuţiile privind genocidul armean nu vor duce la recunoaşterea acestuia de către Parlamentul Israelian: decizia urmează deciziei Turciei de a-i atrage pe înalţii oficiali israelieni în instanţa de judecată, pentru implicarea lor în raidul IDF (Fortelor de Aparare Israeliene) in Gaza – Mavi Marmara – dezbaterea avand loc doar cu o zi înainte de publicarea raportului Controlorului de Stat. De-a lungul anilor, Guvernul şi Knesset-ul s-au abţinut de la discutarea subiectului, de teama de a compromite relaţiile dintre Israel şi Turcia.