COMUNICAT: Eliberaţi Episcopia de Ras-Prizren şi Kosovo – Metohia!

ras prizren kosovo metohia comunicat iunie 2012 Datorita situaţiei tot mai dificile în care sa afla populaţia sârbilor ortodocşi din Kosovo şi Metohia, atât din nordul cat şi din sudul provinciei, Episcopia de Ras şi Prizren lanseaza un apel catre toate instituţiile implicate, menţionând că acestea nu vor reuşi să îmbunătăţească situaţia în regiune insistand pe principiile politice, care au dus la o catastrofă umanitară. Presiunile politice şi utilizarea forţei împotriva populaţiei sârbe continua, fără îndoială, să influenţeze procesul imigraţiei, care din păcate continuă si el, în timp ce întoarcerea refugiaţilor este practic oprita. Kosovo si Metohija, fără sârbi, nu vor insemna doar o infrangere pentru acestia ci şi pentru comunitatea internaţională, care are o responsabilitate morală în acest spatiu, dupa intervenţia forţelor NATO în 1999.

Cele mai recente acţiuni ale KFOR in nordul Kosovo sunt nereusite, iar încercările de a impune cu orice pret, sarbilor, numere de inmatriculare kosovare, în această zona a Kosovo, blocand accesul prin vehicule blindate şi toate căile alternative prin care populaţiei ii erau furnizate alimente şi medicamentele de bază, au creat o gravă criză umanitară, care poate avea consecinţe imprevizibile. Datorita ameninţărilor formulate de Poliţia din Kosovo, sistemul public de sănătate este pus în pericol pentru sârbii din partea de sud a Kosovo. Pe intreg teritoriul, distribuţia de medicamente este impiedicata, ceea ce duce la o situaţie extrem de gravă.

Majoritatea sârbilor trebuie să plătească taxe administrative de trecere in Kosovo, pentru a-si vizita rudele din restul Serbiei şi pentru a-si procura hrana, care depăşeste venitul lor lunar, pentru că majoritatea sârbilor se afla sub nivelul minim existenţial. Celor ce si-au pastrat numerele de inmatriculare vechi ale oraselor din Kosovo, li s-au confiscat cu brutalitate, vazandu-se in imposibilitatea de a-si mai folosi propriile vehicule.

Cei mai mulţi sârbi consideră ca acordul privind punctele de trecere a frontierei şi utilizarea plăcilor administrative nu imbunatatesc viata poporului sarb, ci o fac şi mai dificilă. Acest lucru ii afectează în special pe acei sârbi care locuiesc în apropierea punctelor de trecere si care trebuie sa ajunga zi de zi la locul lor de munca, în restul Serbiei sau vice versa.

Facand apel, cu mai multa fermitate, ca problemele existente sa fie rezolvate prin dialog şi fără uz de forţă şi ameninţări, Eparhia le solicită tuturor celor implicaţi să se angajeze constructiv pentru a găsi soluţii care sa contribuie atat la supravieţuirea poporului sârb în întreg teritoriul Kosovo-Metohija cat şi la asigurarea unei vieţi normale pentru toti locuitorii din această regiune. În caz contrar, sarbii din Kosovo-Metohija vor deveni victime colaterale ale politicii, iar situatia de securitate şi umanitară va deveni una si mai rea. Din nou, Episcopia de Ras şi Prizren i-a invitat pe credinciosi la calm, la pastrarea pacii, dar, de asemenea, sa persiste în hotărârea lor de a-si apăra, paşnic şi cu demnitate, drepturile fundamentale, cu decizia fermă de a ramane şi de a supravieţui în lacasurile lor vechi de secole.

Cancelaria Episcopiei de Ras şi Prizren, 17 iunie 2012

– in exclusivitate, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.