Acordul Vatican – Israel: poziţia Bisericii ramane neschimbata fata de Ierusalim

acord Israel vatican Va prezentam cateva pasaje dintr-un interviu oferit în data de 12 iunie 2012, Radio Vatican, de Episcopul Ettore Balestrero, pe marginea reuniunii Comisiei Permanente Vatican – Israel şi a Acordului în curs de negociere:

– pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, in exclusivitate: KSLCatalin

Reporter: Zvonurile circulă în aceste zile, insistand asupra faptului că acordul la care lucraţi de treisprezece ani va fi semnat astăzi. Fara semnatura, ce se va intampla?

Unele cercuri au vorbit despre aceasta semnatura, dar nu se va întâmpla, în special pentru că nu era în program. Deşi au fost înregistrate progrese, există încă probleme pana la rezolvarea sa.

Reporter: De partea palestiniana, au existat temeri că Vaticanul recunoaşte indirect prin acest acord suveranitatea Israelului asupra Ierusalimului de Est şi a altor teritorii ocupate dupa 1967.

Acordul, asupra caruia lucram, se refera la viata, la activităţile şi la statutul fiscal al Bisericii Catolice în Israel, dincolo de orice dispută teritorială. Nu este vorba nici despre Ierusalimul de Est, nici despre West Bank.

Reporter: Cu toate acestea, este vorba de un proiect care va menţiona, în unele locuri, Ierusalimul şi Cisiordania.

Inca de la inceput, vom lucra pe un acord global constând din Lista Unu, adică o listă de proprietăţi private ale Vaticanului şi ale altor alte instituţii catolice in Ţara Sfântă, care de-a lungul anilor sunt supuse impozitării puternice din partea Statului Israel. Unele sunt, într-adevăr, în Ierusalimul de Est sau în zonele ocupate.

Pentru rezolvarea problemelor concrete, s-a decis să se negocieze in Acord proprietăţile care nu sunt nici în Ierusalimul de Est, nici in West Bank. Prin urmare, este incorect să spunem că acest acord cu Vaticanul ar încălca Convenţia de la Geneva privind protecţia civililor în timp de război. Această confuzie şi starea de alarmare rezulta din utilizarea necorespunzătoare a unui document aflat în proces de reelaborare, a cărui primă versiune a fost depăşita.

Reporter: Poziţia Sfântului Scaun vizavi de Ierusalim s-a schimbat?
Aceasta este neschimbata. Ea este exprimata în acordul de bază dintre OLP şi Vatican şi va mai fi si în acordul global în faza de elaborare.

Reporter: S-a mai scris, de asemenea, că viitorul acord între Vatican şi Israel ar fi în detrimentul relatiilor dintre Israel şi unele ţări precum Franţa sau Italia.

Este incorect. Acordul nostru nu va afecta statele cu care Israelul a încheiat intelegeri, a căror valabilitate depinde în primul rând de ambele parti, şi nu de existenţa unui acord cu o terţă parte – Vaticanul în acest caz. Acesta este un principiu de drept internaţional, general acceptat".
Următoarea reuniune va avea loc in data de 6 decembrie 2012, informeaza serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.