S-au descoperit 29 de omilii ale lui Origen, inedite

manuscris Origen Osservatore Romano a anunţat descoperirea a 29 de omilii inedite, in Biblioteca din München, scrise în limba greacă de catre marele gânditor creştin Origen, in secolul III, informeaza serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe..

Este vorba despre o mare descoperire filologică, arata Osservatore Romano, ziarul publicat de Vatican, în ediţia sa de marţi, 12 iunie 2012: Douăzeci şi nouă de omilii inedite, în greacă, ale marelui gânditor creştin Origen, din secolul al treilea, au fost descoperite la Bayersiche Staatbibliothek din München.

Origen, care a comentat toate cărţile Vechiului şi Noului Testament, este considerat părintele exegezei biblice şi unul dintre primii mari filosofi creştini. Născut în Egipt, în jurul anului 185, el i-a urmat, in anul 215, lui Clement din Alexandria, la conducerea Scolii de Teologie din acest oraş. După înfiinţarea unei şcoli teologice a Cezareei, în Palestina, acesta a murit, în 253.

Origen s-a concentrat in special asupra Psalmilor, reusind o serie de comentarii care au avut imediat o influenţă decisivă asupra exegezei biblice, atât în greacă cat şi in latină. Dar, in mare parte s-au pierdut, in special din cauza condamnării sale de către Sinodul din Constantinopol, în anul 553. Acesta fusese convocat de Împăratul Iustinian, dar fără prezenţa Papei Vigiliu, un pas care a influenţat profund Conciliul Vatican II.

Un filolog italian, Marina Molin Pradel, care lucrează la Bayerische Staatbibliothek din München a făcut aceasta descoperire. Studiind, in data de 5 aprilie, o colecţie din secolul al XI-lea, bizantina, Marina Molin Pradel si-a dat seama că unele dintre aceste predici semanau cu cele ale lui Origen, scrise în prima jumătate a secolului al treilea şi cunoscute doar prin traducerile lor parţiale în latină, de la inceputul veacului al cincilea.

Potrivit Osservatore Romano, "cercetătorul a ajuns la concluzia că marele intelectual creştin este autorul tuturor celor 29 de predici conţinute de colecţie".

Până în prezent, rapoarteaza, in Osservatore Romano, filologul italian Manlio Simonetti, "foarte puţine texte originale ale lui Origen au supravieţuit pana la noi, printre care si comentariile sale legate de Psalmi, cu excepţia traducerilor latine, care au continuat sa se răspândeasca în timpul Evului Mediu, în Occident".

El subliniază climatul "de intoleranţă grava care s-a dezvoltat mai ales în est, in secolul al cincilea, si care a ingreunat remarcarea importantei scrierilor lui Origen". Erasmus, apoi, în secolul al XX-lea, cardinalii Jean Danielou şi apoi Henri de Lubac, si pana la Joseph Ratzinger, au permis redescoperirea în profunzime a operei sale, care a influenţat profund al doilea Consiliu de la Vatican, mai informeaza serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.