10 ani de la reluarea pelerinajului Sfantului Grigorie Armeanul

Sfantul Grigorie Armeanul In ziua de sâmbătă, 16 iunie 2012, va avea loc la aniversarea a 10 ani de la reluarea Sfantului Grigorie Armeanul, organizat de catre Mănăstirea Sf. Martin cel Virtuos şi Grigorie Armeanul, din Franta, care apartine de Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale, informeaza in exclusivitate serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Program:
9:00 – Intalnire la Biserica Pithiviers şi inchinare la moastele Sf. Grigorie şi Sf. Solomon, regele Bretaniei,
9:30 – începerea procesiunii (4km de mers pe jos)
11:00 – sosire in mănăstire
13:00 – agapa frateasca , pregătită in mănăstire
15:00 – vizita la Pestera Sfantului Grigorie şi in Capela Bunei Doamne
17:00 – încheierea evenimentului – informeaza seviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Sf Martin cel Pios

Biserica Sfantului Martin cel Pios (virtuosul sau singuraticul), numita si capela Sfântului Grigorie, se afla in Beaudrevilliers, fiind inchinata Sfântului Martin, un calugar care a vietuit in acest loc in anul 887. Aceasta a fost construita chiar în anul 887, de calugarii Sfântului Martin cel Pios, dupa un plan sirian, fiind compusa dintr-un spatiu destinat corului si un naos acoperit cu lemn, cuprinzând doua tribune destinate "Chorus Psalentium", caracteristic ritului oriental vechi. Astazi, au mai ramas neschimbate naosul si absida principala.

Intr-o seara a anului 991, trei pelerini au batut la usa parohului din Pithiviers. Obositi si îmbracati saracacios, s-au bucurat de ospitalitatea preotului. Unul dintre cei trei pelerini, Grigorie, era de origine nobila si arhiepiscop de Nicopolis. El aspira la o viata de rugaciune si jertfa.

Dupa ce a manâncat si s-a odihnit, acesta a mers la Héloise, mosiereasa din Pithiviers, care l-a primit cu placere, indicandu-i capela din Beaudrevilliers. Grigorie s-a retras, astfel, in locul Sfântului Martin Singuraticul. El a trait aici 7 ani, într-o grota sapata de propriile sale mâini, în valea de lânga biserica.

Pestera Sfantului Grigorie Armeanul

A practicat postul tot timpul saptamânii, mancand doar seara un pumn de linte sau seminte, iar duminica "Grigorie invita la masa sa preoti si ierarhi si chiar laici evlaviosi. El le servea nu numai hrana trupeasca, ci si sufleteasca. Chiar el prepara, cu propriile mâini, o prajitura cu miere si mirodenii, dupa un obicei al tarii sale, pe care o servea dupa masa, în timpul intonarii imnelor si cântarilor. Oaspetii acestuia, degustându-le, aveau senzatia ca se bucura de toate deliciile Paradisului" (manuscris de la abatia din Micy, secolul XI).

Aceasta prajitura era de fapt turta dulce, care va aduce renume regiunii Pithiviers. In ziua de 16 Martie 999, el este înmormântat chiar în biserica. Au urmat 950 de ani de pelerinaj.

Capela Bunei Doamne

Capela Bunei Doamne este situata în causul vaii l'Oeuf (Oul), fiind construita deasupra unui izvor, in anul 1550. Multitudinea de vindecari miraculoase atesta existenta unui cult pentru "Doamna noastra, bine-ajutatoare", loc de mare pelerinaj în zilele de sarbatoare ale Sfintei Fecioare Maria, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.