Slujbă Arhierească la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” – Brezoi 2012

Slujba Arhiereasca Brezoi 2012 La confluenţa râului Lotru cu apele Oltului, în mijlocul munţilor Lotrului, se află micul orăşel Brezoi declarat în anul 1968, prin noua împărţire administrativă a teritoriului ţării. Locuitorii oraşului sunt în majoritate muncitori.

Pe un loc retras, sub poale de pădure, este aşezată Biserica. A fost construită în anii 1941-1942, de muncitorii din Brezoi, prin stăruinţa preotului Romulus Cismaşu. Biserica este în formă de cruce, zidită din cărămidă şi acoperită cu ţiglă. S-a pictat între anii 1956-1957, de către pictorul Petrescu Teodor, din comuna Tutana, judeţul Argeş, împreună cu fratele său Dimitrie. Pictura este în frescă, iar tâmpla de lemn, lucrată de meşterul Dumitrescu din comuna Costeşti, jud. Vâlcea, are icoane aplicate, pictate în ulei de maestrul pictor Hermenean Stan, din oraşul Băile Govora, judeţul Vâlcea. Pantocratorul este executat în foiţă de aur aureolat de un curcubeu, iar icoanele Împărăteşti au o deosebită valoare artistică.

Sfânta Patriarhie, prin Preafericitul Părinte Patriarh Justinian, al cărui chip este pictat la intrarea în biserică, şi Sfânta Episcopie prin Preasfinţitul Episcop Iosif, au contribuit material la lucrări.
Deoarece pictura se deteriorase, s-a repictat în ulei în vara anului 1998, de către pictorii Şerban Vasile şi fratele său Şerban Cornel din Găneasa – Olt, la stăruinţa preotului paroh Constantinescu Mihai prin contribuţia credincioşilor parohiei. Cu această ocazie s-a pardosit şi lambrisat.

În prima sâmbătă din Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, 16 iunie 2012, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, de la parohia Brezoi III, judeţul Vâlcea. Cu acest prilej, după Sfânta Liturghie, Preasfinţia Sa a sfinţit şi noul aşezământ social şi capela mortuară din parohie.

La finalul Sfintei Liturghii, pentru că ne aflăm în Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul a citit rugăciunea de dezlegare, lăsare şi iertarea păcatelor pentru toţi credincioşii prezenţi la acest ceas de sărbătoare. Apoi, Preasfinţia Sa a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a explicat pericopa evanghelică, după care i-a felicitat pe preoții slujitori Vasile Daniel Şerban şi Petru Sorin Cârmici pentru activitatea pastoral-misionară desfășurată în cadrul parohiei. „…Ne bucurăm că părinţii care slujesc în această parohie sunt doi părinţi tineri, dinamici, şi care au înţeles necesitatea lucrării misionare şi a activităţilor filantropice pe care noi, Biserica, trebuie să le dezvoltăm pentru a veni în sprijinul credincioşilor”, a spus părintele ierarh.

După Sfânta Liturghie întreg soborul de preoţi şi credincioşi a purces într-o Procesiune solemnă de la Biserică, prin comunitate, până la cimitirul parohial, unde Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul a sfinţit noul aşezământ social „Sfinţii Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian”, precum şi capela mortuară, construite în incintă. La final, Părintele ierarh a mulţumit domnului primar Robert Schell pentru sprijinul substanţial acordat parohiei la ridicarea acestui complex social-religios de către Primăria oraşului Brezoi, şi i-a binecuvântat pe credincioşii prezenţi oferindu-le în dar iconiţe şi cărţi de rugăciuni.

La sărbătoare a luat parte şi părintele Nicolae Alin Gherghinoiu, Protopopul de Râmnicu Vâlcea, preoţi şi numeroşi credincioşi din oraşul Brezoi şi din împrejurimi.

Scurt istoric

L

Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.