Guvernare pentru Liban? Situaţia actuală şi perspective! – La Salette, 24-28 august

Ce guvernare pentru Liban Într-un moment al bulversarilor multiple care au zguduit lumea arabă, în ajunul unei asteptate vizite-eveniment a Papei Benedict în Liban, care va avea loc în perioada 14-16 septembrie 2012 – pentru a transmite patriarhilor şi episcopilor catolici din Orientul Mijlociu "Exortaţia apostolică", care prezinta concluziile Sinodului pentru Bisericile catolice ale Orientul Mijlociu, ce a avut loc la Vatican, în octombrie 2010 – in Liban va avea loc un simpozion pe tema actualei guvernari din Orientul Mijlociu.

Acesta se va tine langa sit-ul Fecioarei de La Salette, în centrul Dauphine, la 1800 m altitudine. Organizata de parteneri de prestigiu (ARES, Colegiul Bernardine, SPA, grupurile media libaneze, An-Nahar), această conferinţă urmareste sa discute despre criza actuală din Orientul Mijlociu, "pe seama realizărilor, a lecţiilor şi perspectivelor modelului libanez", cu participarea unor cu experţi de renume din Franţa şi din Liban. Vor fi abordate aspecte cheie, legate de viitorul guvernării democratice în Liban şi in Orientul Mijlociu, şi de modul de adaptare la o societate pluralista.

"Guvernare democratică? Particularităţi de integrare, fără a distruge unitatea? Rapoarte politice şi religioase din Orientul Mijlociu? Excesele sectarismului politic, cel mai mare rău arab? Democraţie "cetăţeneasca"? Secularism "contextualizat" pentru lumea arabă? Garanţii ale drepturilor fundamentale şi libertăţilor? Perspective pentru "voinţa de a trăi împreună", în Orientul Mijlociu? – acestea sunt câteva dintre problemele centrale, care, conform lui Carol Saba, unul dintre organizatorii conferinţei, vor fi abordate prin lecturari istorice, socio-culturale, juridice, interreligioase, prospective si geostrategice, din experienţa şi din trecut, în contextul libanez al crizei actuale de guvernare, şi al libertăţilor, in Orientul Mijlociu.

Reuniunea prevede, de asemenea, o proiecţie, urmată de o masă rotundă pe tema filmului lui Nadine Labaki, "Et maintenant on va où ?”, un film care a cunoscut un mare succes în Franţa, Liban şi Orientul Mijlociu, şi care se preocupă de "traiul împreună" şi de relaţiile sociale şi inter-religioase complexe, care nasc bucurie şi tristeţe într-un sat mixt din Liban, pe fondul războiului şi al tensiunilor sectare.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.