Vaticanul salută o expoziţie de artă ortodoxă ruseasca (video)

Lucrare Valeri HaritonovReligiile diferite isi pot găsi de multe ori un spatiu comun în istoria culturii lor. Acest lucru se poate vedea si în cadrul expoziţiei artistului rus Valeri Haritonov, denumita "In Numele Tău". Ea este promovata atat de Vatican cat şi de Patriarhia Ortodoxă Rusă.

Cu aceste picturi, artistul îşi propune să arate bogăţia culturii creştine rasaritene şi occidentale. El afirma că munca sa a fost inspirată de Divina Comedie a lui Dante.

"Ceea ce vreau să arăt în această expoziţie, la Roma, sunt rodul a 20 de ani de munca. După ultima expozitie, din Palermo, în 1989, care a fost dedicata lui Dante, mi-am dedicat intreaga lucrare Creştinismului".

Arta sa se axează pe evenimentele din Evanghelie. si, de asemenea, pe experienţele primelor secole ale Bisericii, înainte de schisma dintre Rasarit si Apus. Piesele de arta, de acest gen, au menirea de a lega tradiţiile catolice şi ortodoxe.

"Ca pictor, nu văd nicio barieră de netrecut între tradiţia catolică şi cea ortodoxă, in a privi împreună spre Hristos. Nu văd nicio dificultate, mai ales ca, la începutul Creştinismului, Biserica a fost una".

La ceremonia de deschidere a expoziţiei, au participat Cardinalul Paul Poupard, preşedintele emerit al Consiliului Pontifical pentru Cultură, precum şi reprezentanţi ai Patriarhiei Moscovei.

"Influenţa artei în lume este foarte puternica, fiind o parte esenţială a misiunii de predicare a Evangheliei şi, intrucat au rădăcini comune, cele două Biserici, Ortodoxă şi Catolică, trebuie să ne amintim despre aceste rădăcini".

Valeri Haritonov spera ca arta sa sa ajute la depăşirea barierelor care există încă între creştini şi să aprofundeze rădăcinile lor comune, prin crearea unei noi culturi, care nu se teme să vorbească deschis despre aceste diferenţe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.