publicat în: Arhivă

100 de ani de prezenta ortodoxa in Africa de Sud

100 de ani de Ortodoxie in Africa de Sud 2012 Theodoros II Lumina sfanta a credinţei ortodoxe a strălucit în sudul continentului african exact cu o suta de ani in urma. Cu ocazia acestui jubileu, Patriarhul Alexandriei şi Papa al intregii Africi, Theodoros al II-lea, a efectuat o vizită pastorală în luna mai 2012, în Africa de Sud, în oraşele Cape Town, Johannesburg, şi in Pretoria şi Botswana, la Gaborone.
Mitropolitul de Ghana, Arhiepiscopul George, care este, de asemenea, reprezentant al Patriarhiei Alexandriei in Atena, şi preotul Athinodoros, reprezentant al Patriarhiei în Cairo, l-au însoţit pe Patriarh. În Cape Town, Patriarhul Theodoros a sfintit o noua Catedrala Mitropolitana, oficiind slujba alaturi de episcopul local, Mitropolitul Serghie.
Catedrala este inchinata Sfintilor neo-martiri Nicolas, Rafael şi Irene. În Johannesburg şi Pretoria, Patriarhul si arhiepiscopul local, de Damasc, au oficiat Sfânta Liturghie în parohiile greceşti, cu ocazia jubileului, si în parohia rusa, Vecernia la sarbatoarea Inaltarii Domnului.
În Gaborone, patriarhul a oficiat slujba de numire a unui nou episcop de Botswana, Episcopul Ghenadie, şi a binecuvântat terenul pe care, prin voia lui Dumnezeu, va fi construita prima biserică ortodoxă din această ţară.

Arhimandritul Pantelimon, reprezentant al Bisericii Ortodoxe Sârbe în Africa de Sud, a participat la slujbele celebrate de către Patriarh, în parohiile greceşti şi rusă. Cu aceasta ocazie, Patriarhul Theodoros a subliniat legăturile puternice, de apropiere şi dragoste frăţească, care leaga toate patriarhiile ortodoxe şi reprezentanţii acestora de pe continentul african şi din toate popoarele ortodoxe ale Africii de Sud.