publicat în: Arhivă

Expoziţie pe tema Istoriei Bisericii Ruse din afara Granitelor, in Belgrad

expozitia istoriei Bisericii Ortodoxe Ruse din afara granitelor O expoziţie de istorie a Bisericii Ruse din diaspora a fost inaugurata in data de 17 mai 2012, la Centrul cultural rus din Belgrad.
Persecuţiile împotriva Bisericii, care au început în primele luni ale puterii bolşevice, au forţat o mare parte a clerului sa părăseasca Rusia. Fiind în exil, Biserica Rusă s-a ocupat de îngrijirea pastorală a turmei sale dispersate la nivel mondial, informeaza Serviciul de presa LONews al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Din 1920, Autoritatea Suprema a Bisericii din străinătate a început să funcţioneze la Constantinopol. Această administraţie a fost condusă de un ierarh rus de renume, Mitropolit al Kievului şi Galiciei, Antonie (Krapovitski). Un an mai tarziu, administratia s-a mutat în Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, viitoarea Iugoslavie.

Adunarea Episcopilor Bisericii Ortodoxe Sârbe, din august 1921, a dat binecuvântarea sa activitatii administraţiei ruse în străinătate. Patriarhul Dimitrie al Serbiei a lăsat la dispoziţia episcopilor rusi reşedinţa sa din Sremski Karlovci, unde a avut loc, in 21 noiembrie 1921, primul Sinod al diasporei, adunand alaturi episcopi, preoţi şi alti reprezentanţi.

Incepand din anul 1922, a fost constituit un Sinod, care s-a întrunit în acelaşi oraş. Acesta a fost prezidat de Mitropolitul Antonie, până la moartea sa, în 1936. Oraşul Sremski Karlovci, prin urmare, a jucat un rol excepţional în istoria Bisericii Ruse din afara Tarii.

În 1943, Sinodul s-a mutat la Belgrad, iar în septembrie 1944, cu puţin timp înainte de sosirea trupelor sovietice, el s-a mutat, în frunte cu Mitropolitul Anastasie (Gribanovski), la Karlovy Vary, Munchen, Geneva şi New York.
Ca parte a acestei expoziţii, sunt expuse 80 de fotografii şi documente – unele rare – care marturisesc povestea Bisericii Ruse din Afara Graniţelor, provenind din colectii de arhiva ale "Casei rusesti Soljenitin din străinătate", din Moscova şi din Mănăstirea Sfânta Treime Jordanville.