Expoziţie pe tema Istoriei Bisericii Ruse din afara Granitelor, in Belgrad

expozitia istoriei Bisericii Ortodoxe Ruse din afara granitelor O expoziţie de istorie a Bisericii Ruse din diaspora a fost inaugurata in data de 17 mai 2012, la Centrul cultural rus din Belgrad.
Persecuţiile împotriva Bisericii, care au început în primele luni ale puterii bolşevice, au forţat o mare parte a clerului sa părăseasca Rusia. Fiind în exil, Biserica Rusă s-a ocupat de îngrijirea pastorală a turmei sale dispersate la nivel mondial, informeaza Serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Din 1920, Autoritatea Suprema a Bisericii din străinătate a început să funcţioneze la Constantinopol. Această administraţie a fost condusă de un ierarh rus de renume, Mitropolit al Kievului şi Galiciei, Antonie (Krapovitski). Un an mai tarziu, administratia s-a mutat în Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, viitoarea Iugoslavie.

Adunarea Episcopilor Bisericii Ortodoxe Sârbe, din august 1921, a dat binecuvântarea sa activitatii administraţiei ruse în străinătate. Patriarhul Dimitrie al Serbiei a lăsat la dispoziţia episcopilor rusi reşedinţa sa din Sremski Karlovci, unde a avut loc, in 21 noiembrie 1921, primul Sinod al diasporei, adunand alaturi episcopi, preoţi şi alti reprezentanţi.

Incepand din anul 1922, a fost constituit un Sinod, care s-a întrunit în acelaşi oraş. Acesta a fost prezidat de Mitropolitul Antonie, până la moartea sa, în 1936. Oraşul Sremski Karlovci, prin urmare, a jucat un rol excepţional în istoria Bisericii Ruse din afara Tarii.

În 1943, Sinodul s-a mutat la Belgrad, iar în septembrie 1944, cu puţin timp înainte de sosirea trupelor sovietice, el s-a mutat, în frunte cu Mitropolitul Anastasie (Gribanovski), la Karlovy Vary, Munchen, Geneva şi New York.
Ca parte a acestei expoziţii, sunt expuse 80 de fotografii şi documente – unele rare – care marturisesc povestea Bisericii Ruse din Afara Graniţelor, provenind din colectii de arhiva ale "Casei rusesti Soljenitin din străinătate", din Moscova şi din Mănăstirea Sfânta Treime Jordanville.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.