Liturghie Arhierească la biserica „Sfântul M. Mc. Dimitrie” din parohia Mădulari, judeţul Vâlcea

Liturghie Arhiereasca la biserica Sf M. Mc. Dimitrie Madulari - Valcea 2012 slideÎn Duminica a V-a după Paşti, „a Samarinencii”, 13 mai 2012, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din localitatea vâlceană Mădulari.

Cu acest prilej, Presfinţia Sa împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi a oficiat Sfânta Liturghie în biserica „Sfântul M. Mc. Dimitrie” de la parohia Mădulari, protopopiatul Drăgăşani, judeţul Vâlcea.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul a rostit un cuvânt de învăţătură în cadrul căruia a tâlcuit pericopa evanghelică în care Mântuitorul în dialog cu femeia samarineancă ne arată ce fapte trebuiesc împlinite pentru a câştiga Împărăţia cerurilor și a explicat semnificația elementelor care apar în această evanghelie. „În primul rând Fântâna lui Iacob reprezintă Biserica. În al doilea rând apa, despre care Mântuitorul Hristos îi spune Femeii Samarinence că îi va da apa ce vie şi nu va înseta niciodată, este harul lui Dumnezeu, care lucrează prin Sfintele Taine în Sfânta Biserică. Avem Biserica lui Hristos de 2000 de ani şi mai bine, după cum poporul lui Israel avea Fântâna lui Iacob de mai multe mii de ani, din care s-au adăpat mulţime de oameni şi turmele lor. Din Biserica Mântuitorului Iisus Hristos s-au adăpat înaintaşii noștri din harul lui Dumnezeu, încât mulţi dintre ei au devenit sfinţi, sfinţi pe care noi îi cinstim, venerăm şi îi zugrăvim, după cum vedeţi, pe pereţii Bisericilor noastre, pentru a conștientiza mai bine că Împărăția lui Dumnezeu s-a descoperit şi este pe pământ, în mare măsură în care noi o înţelegem, o percepem și o cuprindem în ființa noastră. Funia de care stă legată Găleata este rugăciunea pe care noi o săvârşim în Biserică, iar găleata este mintea şi dacă noi ne rugăm în Biserică cu toată fiinţa noastră, cu toată mintea noastră putem scoate din Fântână, din Biserică, harul lui Dumnezeu, care ne sfinţeşte viaţa noastră.”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a hirotonit întru diacon pe tânărul Romeo Georgian Popa, absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova, pe seama Parohiei Glăvile, Protopopiatul Drăgășani, județul Vâlcea.

Pentru activitatea pastorală şi social-misionară desfăşurată în parohie, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul l-a felicitat pe părintele paroh Daniel Ionuţ Sichigea, iar părintele la rândul său a mulţumit pentru vizita şi binecuvântarea arhierească oferită de părintele ierarh credincioşilor parohiei Mădulari.

După Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa a sfinţit troiţa – monument din incinta bisericii, ridicată în cinstea eroilor neamului prin strădania părintelui paroh şi cu sprijinul enoriaşilor parohiei, şi a săvârşit o slujbă de pomenire pentru cei trecuţi la Domnul.

La eveniment au participat preoţi şi numeroşi credincioşi din parohie şi din parohiile învecinate.

Biserica „Sfântul M. Mc. Dimitrie”

Biserica „Sfântul M. Mc. Dimitrie” din satul Dimuleşti, comuna Mădulari, se află pe partea stângă a pârâului Beica, la o distanţă de 28 km de oraşul Drăgăşani, din judeţul Vâlcea.

Biserica este construită din lemn şi caramidă, pe temelie de beton, în formă de corabie, cu tinda închisă; are două turle şi este învelită cu tablă. Datează din anul 1895, când din obolul credincioşilor comunei a fost ridicată pe temelia a unei bisericuţe de cimitir, la iniţiativa şi sub îndrumarea preotului Paroh Sandu Marinescu.

Pictura este realizată în ulei cu scene diferite şi a fost restaurată în 1999, la iniţiativa preotului Ion Pungă. De-a lungul vremii biserica a suferit mai multe reparaţii. Prima reparaţie a fost făcută parţial în anul 1930. În 1950 a fost dată jos tencuiala interioară şi exterioară şi s-a consolidat temelia de către Pr. Paroh Alexandru Marinescu, fiul preotului care a ctitorit biserica. O altă reparaţie a avut loc în anul 1968, când a fost închisă tinda, s-a pardosit cu scândură, s-a restaurat pictura şi a fost construită scara din beton, în timpul preotului Petre Marinescu. Electrificarea bisericii s-a făcut în anul 1976 de către enoriaşii parohiei.

În anul 2004, a fost numit paroh părintele Daniel Ionuţ Sichigea. Pe timpul păstoririi sale s-au realizat mai multe lucrări de construcţie, restaurare şi înfrumuseţare a bisericii, anexelor şi cimitirului parohial: a fost construită o casă parohială cu doua camere în incinta bisericii, clopotniţa veche de lemn a fost înlocuită cu una nouă din beton, a fost adusă apă curentă în curtea Bisericii, au fost reparate parţial cele 8 şoproane ale bisericii, tencuiala exterioară a Bisericii a fost reparată şi cimitirul a fost electrificat.

În perioada septembrie 2011 – mai 2012, la iniţiativa părintelui Paroh Daniel Ionuţ Sichigea, în incinta bisericii a fost construit un monument dedicat eroilor parohiei căzuţi pe câmpul de luptă, monument ridicat cu sprijinul enoriaşilor şi al rudelor celor adormiţi. De menţionat este că în cimitirul acestei parohii se află mormântul Generalului Cicerone Săndulescu.

Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.