publicat în: Arhivă

Prima biserică închinată Sfântului Ierarh Calinic în Arhiepiscopia Râmnicului – Ostroveni Valcea

Piatra de temelie - Biserica Sf Calinic Ostroveni Valcea 2012 slideÎn după-amiaza zilei de 1 mai, de la orele 16.15, în Cartierul Ostroveni, din municipiul Râmnicu Vâlcea, în cadrul unei frumoase ceremonii religioase la care au participat ierarhi, preoţi şi diaconi, alături de numeroşi credincioşi râmniceni, a fost pusă piatra de temelie pentru biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica”, prima biserică din Arhiepiscopia Râmnicului închinată Sfântului Ierarh.

Din soborul de ierarhi au făcut parte: Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfinţitul Părinte Andrei Făgărăşanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

La slujba de punere a pietrei de temelie au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor de stat, locale şi centrale, preoţi şi numeroşi credincioşi.

Terenul pentru construcţia noii biserici cu hramurile „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” şi „Naşterea Maicii Domnului”, a fost donat de către Primăria Râmnicului prin bunăvoinţa domnului primar, ing. Romeo Rădulescu

După slujbă, delegația cu Moaștele Sfântului Calinic a plecat spre Mănăstirea Frăsinei, ctitoria marelui ierarh. La poarta mănăstirii racla cu Sfintele Moaşte şi delegaţia condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei au fost întâmpinate de către părinţii monahi în frunte cu stareţul mănăstirii Arhimandritul Neonil Ştefan. Apoi Moaştele Sfântului au fost purtate în Procesiune până în biserică, unde după o slujbă de Te Deum au fost aşezate la loc de cinste, spre închinare.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, a rostit un cuvânt de învăţătură, mulţumind lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra noastră şi pentru sosirea Sfântului Ierarh Calinic după peste 150 de ani la ctitoria sa de suflet, Mănăstirea Frăsinei.

În timpul petreceri Moaştelor Sfântului Calinic la ctitoria sa, s-au săvârşit mai multe slujbe religioase: Slujba Privegherii (Vecernia cu Litie şi Utrenia) – marţi seara, iar miercuri, de la orele 8,00, Acatistul Sfântului Ierarh, Sfânta Liturghie Arhierească şi Taina Sfântului Maslu.

La Mănăstirea Frăsinei, Sfintele Moaşte au ramas până miercuri, 2 mai, orele 14,00, când au fost duse la Mănăstirea Lainici.

– pentru Agentia de stiri lacasuri Ortodoxe, un articol de contributor: Arhidiacon Ioan Liviu Găman