Relatari: Moaştele Sfântului Calinic, ajunse acasă, în Arhiepiscopia Râmnicului

Moastele Sfantului Calinic in Arhiepiscopia Ramnicului 2012După 162 de ani de la întronizarea în scaunul de Episcop al Râmnicului Noul Severin, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica s-a întors acasă. Moaştele Sfântului, însoţite de delegaţia condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, au sosit în după-amiaza de 30 aprilie 2012, în Arhiepiscopia Râmnicului. Evenimentul a fost transmis in direct, video, de TV Lacasuri Ortodoxe, partener oficial al Arhiepiscopiei Ramnicului.

Racla cu Sfintele Moaşte a fost întâmpinată în centrul municipiului Râmnicu Vâlcea, în jurul orelor 18,00, de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Eparhiei Râmnicului, însoţit de un numeros sobor de preoţi, diaconi, monahi şi monahii. Alături de alesul sobor la acest eveniment au mai luat parte autorităţi locale, personalităţi ale vieţii culturale, elevi seminarişti şi sute de credincioşi din oraş şi din împrejurimi.

După primirea oficială Sfintele Moaşte au fost purtate în Procesiune pe străzile oraşului până la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, unde au fost primite de către Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului şi după o slujbă de Te Deum au fost aşezate la loc de cinste, spre închinare, într-un baldachin aşezat în faţa Catedralei Arhiepiscopale.

Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim a rostit un cuvânt de bun venit delegaţiei ce însoţeşte racla cu Moaştele Sfântului Ierarh Calinic: „Am aşteptat cu emoţie sfântă această mângâiere duhovnicească a Sfântului Ierarh Calinic în eparhia pe care a îndrumat-o spre cunoaşterea şi iubirea lui Dumnezeu, prin activitatea ctitoricească, prin rânduielile pe care le-a aşezat sfintelor noastre mănăstiri, prin sfânta purtare de grijă faţă de slujitorii sfintelor altare, pentru pregătirea cărora a reorganizat învăţământul teologic, a reînfiinţat tipografia, oferindu-le ajutor în slujire şi misiune, prin cărţi de cult şi de zidire duhovnicească. Sfântul Ierarh Calinic rămâne în conştiinţa Bisericii prin sfinţenia vieţii sale, prin multele sale fapte de milostenie, prin bunătatea şi blândeţea sa, prin rugăciunile sale tămăduitoare de boli trupeşti, prin viaţa ascetică trăită în rugăciune neîncetată, post şi priveghere, fiind învrednicit de către Preamilostivul Dumnezeu cu darul facerii de minuni şi al vindecării de boli. Mulţumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pentru că a binecuvântat pelerinajul cu racla moaştelor Sfântului Ierarh Calinic, mulţumim Inaltpreasfmţiei Voastre, pentru iniţiativa de mângâiere a fiilor duhovniceşti din Mitropolia Olteniei, prin aducerea moaştelor Sfântului Ierarh Calinic, dar şi ierarhilor, preoţilor, monahilor, monahiilor şi credincioşilor participanţi la aceste momente duhovniceşti.”

În aceeasi seară, la Centrul Eparhial, s-a desfăşurat un ritual liturgic special închinat Sfântului: Rânduiala Privegherii, Vecernia cu Litie, Utrenia şi Acatistul Sf. Ierarh Calinic, iar de la orele 24.00, un sobor de preoţi şi diaconi au slujit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală. La slujba Privegherii au participat mai mulţi părinţi ierarhi, membrii ai Sfântului Sinod, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Irineu. Din soborul de ierarhi au făcut parte: Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Preasfinţitul Părinte Andrei Făgărăşanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Răspunsurile la strana au fost date de corurile reunite ale maicilor de la Mănăstirile Dintr-un Lemn, Bistriţa şi Hurezi.

În cea de-a doua zi, de la orele 08.00, s-au săvârşit Acatistul Sfântului Calinic şi slujba Aghezmei mici, iar de la 09,30, pe esplanada din faţa Catedralei a fost oficiată Sfânta Liturghie, de către un ales sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. După Dumnezeiasca Liturghie întreg soborul de slujitori a săvârşit Taina Sf Maslu pentru credincioşii prezenţi la sărbătoare.

În după-amiaza zilei de marţi, de la orele 16.00, în Cartierul Ostroveni urma sa aiba loc slujba de Punere a pietrei de temelie pentru biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica”, după care, delegația cu Moaștele Sfântului Calinic s-a indreptat spre Mănăstirea Frăsinei.

Cu acest prilej, atât Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, cât şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul au ţinut câte un cuvânt de învăţătură, referitor la viaţa şi activitatea marelui Ierarh.

Sfintele Moaşte au ramas spre închinare la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea până luni, 27 septembrie, orele 16,00.

– un articol, de contributor: Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.