Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul a resfinţit biserica parohială din Ioneştii Govorii

Resfintire biserica Ionesti Govora 2012 slide Sute de credincioşi au sosit în ziua de 22 aprilie 2012, in comuna Ioneşti, pentru a participa la slujba de resfinţire a bisericii parohiale cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”.

În Duminica a II-a după Sfintele Paşti (a Sfântului Apostol Toma), Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie în mijlocul credincioşilor din parohia Ioneştii Govorii, judeţul Vâlcea. Cu acest prilej, Preasfinţia Sa a târnosit şi biserica parohială din localitate, după ce lucrările de consolidare şi restaurarea ale picturii au fost finalizate şi a sfinţit noul prăznicar şi noul aşezământ social din incinta acestei biserici.

Evenimentul a început de sâmbătă seara cu slujba Vecerniei. Slujba de resfinţire şi Sfânta Liturghie au fost săvârţite de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

După slujba de sfinţire a bisericii, Preasfinţitul Emilian Lovişteanul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a arătat importanţa ctitoriei de locaşuri sfinte ca necesitate pastoral-misionară.

În cadrul Sfintei Liturghii, după citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a explicat sensurile duhovniceşti desprinse din pericopa evanghelică ce a prezentat arătarea de la opt zile după Învierea din morţi a Mântuitorului către ucenicii Săi în Foişorul Cinei de faţă fiind şi Apostolul Toma.
„Din sensurile duhovniceşti ale Evangheliei de astăzi, înţelegem că avem multă nevoie de credinţă. Ucenicii, mironosiţele şi toţi cei care au fost de bună credinţă din timpul Domnului Hristos au probat Învierea Sa şi L-au văzut cum a stat în mijlocul lor şi I-a binecuvântat. Şi noi cei de astăzi pe mărturia lor ne încredinţăm că Domnul Hristos a înviat pentru noi. Puterea aceasta de a ierta păcatele dăruită Ucenicilor Săi şi Bisericii, ne ajută să dobândim viaţa veşnică. Prin cuvintele „Pace vouă!” transmise Apostolilor, Mantuitorul arată împăcarea ucenicilor cu Dumnezeu, dar totodată şi un îndemn la împăcarea nostră cu Dumnezeu şi cu semenii noştri. Deci Evanghelia de astăzi ne cheamă la mărturisirea şi la răspândirea păcii lui Dumnezeu între noi oamenii, la iertare şi la încredinţarea că Învierea Lui din morţi ne ajută să dobândim Împărăţia lui Dumnezeu”, a spus părintele ierarh.

După Sfânta Liturghie Preasfinţitul Emilian Lovişteanul l-a felicitat pe părintele paroh Mihai Şerban, pentru activitatea pastorală, misionară şi administrativă din parohie, conferindu-i titlul onorific de iconom stavrofor. De asemenea primarul comunei Ioneşti, domnul inginer Constantin Neagoe a primit din partea Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului „Diploma de vrednicie” pentru contribuţia substanţială la lucrările de restaurare şi înfrumuseţare a bisericii din localitate.

– pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, informeaza contributor: Arhid Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.