Spiritualitatea Triodului în Tradiţia Ortodoxă şi rolul său în viaţa duhovnicească a credincioşilor

A IV-a Intalnire duhovniceasca in Arhiepiscopia Ramnicului 2012 Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim Arhiepiscopul Râmnicului, în Sala „Iosif Episcopul” din cadrul Aşezământului Pastoral – Cultural „Sfântul Ierarh Calinic”, aflat în incinta Centrului Eparhial, a avut loc în seara din 4 aprilie 2012, de la orele 18:00, la iniţiativa Preasfinţitului Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, ultima conferinţă în cadrul programului Întâlniri duhovniceşti „Hristos Domnul, Doctorul sufletelor şi trupurilor noastre”.

Conferinţa cu tema „Spiritualitatea Triodului în Tradiţia Ortodoxă şi rolul său în viaţa duhovnicească a credincioşilor” a fost susţinută de către Pr. Prof. Univ. Dr. Constantin Pătuleanu de la Facultatea de Teologie, Istorie şi Ştiinţe ale Educaţiei – Universitatea din Craiova şi Consilier patriarhal al Sectorului teologic educaţional.

Evenimentul a fost organizat de către Biroul de catehizare a tineretului din cadrul Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului, în parteneriat cu A.S.C.O.R. Filiala Rm. Vâlcea şi se încadrează în seria manifestărilor dedicate „Anului omagial al Tainei Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor”.

Referitor la importanţa acestei conferinţe duhovniceşti, Părintele Prof Constantin Pătuleanu a relatat: „Ne aflăm în perioada Postului Mare şi în apropierea Sărbătorii Învierii Domnului nostru Iisus Hristos şi ne-am gândit ca în seara aceasta să vorbim credincioşilor din Râmnicu Vâlcea despre spiritualitatea şi importanţa Triodului şi rolul său în viaţa duhovnicească a credincioşilor. Este o perioadă a anului bisericesc în tradiţia noastră ortodoxă în care fiecare dintre noi încearcă să depună un efort duhovnicesc, spiritual şi ascetic pentru a întâmpina aşa cum se cuvine Marele Praznic al Învierii Domnului, pentru a ne bucura de Lumină şi Înviere. Sigur că perioada aceasta este şi o perioadă de nevoinţă, de asceză şi post pentru ca trupul să coboare şi să se subţieze pentru a da şansă sufletului să capete consistenţă şi să înceapă parcursul înduhovnicirii. În lumea de astăzi, omul are nevoie mai mult poate ca oricând de Duhul lui Dumnezeu şi relaţia cu Domnul Iisus Hristos nu se poate căpăta în tradiţia noastră decât printr-o asceză şi o pregătire autentică pentru a parcurge treptele desăvârşirii spre a ne întâlni cu Hristos în luminata Înviere a Sa din morţi pe care o aşteptăm cu bucurie la capătul acestui efort ascetic. Treptele acestea ale desăvârşirii sunt trepte ce trebuiesc parcurse prin post, rugăciune şi mai ales prin unirea noastră cu Domnul Hristos în Sfânta Împărtăşanie. Sperăm ca toţi credicioşii care au fost prezenţi la această întâlnire şi ne-au audiat să capete noi impulsuri spre o viaţă desăvârşită în Hristos şi în Biserică”.

La întrunire au fost prezenţi numeroşi credincioşi, tineri şi vârstnici: preoţi, profesori, monahi şi monahii, seminarişti, elevi şi studenţi. Din partea Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului a participat Pr. Mihail Pretorian, Inspector cu Catehizarea Tineretului.

– un articol de: contributor Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.