Ziua Alfabetului si Culturii Slavone, in Ortodoxia rasariteana

Sfintii Chril si Metodie In data de 24 mai, credinciosii din ţările ortodoxe de est marcheaza Ziua Alfabetului si Culturii Slavone. Sarbatoarea a fost înfiinţată în cinstea Sfinţilor Chiril şi Metodie, luminatori ai lumii creştine rasaritene, care în secolul al IX-lea au intemeiat alfabetul slav (cu litere chirilice), informeaza Serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Alfabetul creat de Chiril şi Metodiu a devenit o bază pentru toate limbile slave şi a definit dezvoltarea spirituală şi culturală a multor etnii, conform afirmatiilor facute de protopopul Vadim Leonov, lector la Seminarul Sretenka, într-un interviu acordat postului de radio "Vocea Rusiei".

"Astăzi, nu numai ruşii, ucrainenii şi belaruşii, ci, de asemenea, bulgarii, cehii, slovacii şi croaţii îşi exprimă recunoştinţa fata de cei doi fraţi, care au fost canonizati ca sfinţi. Pentru noi, ei sunt oameni sfinţi, care au reusit un progres spiritual şi cultural. Au adus Biblia, popoarelor slave, in limba lor, înainte de aceasta Biblia fiind disponibila doar în greaca şi latina, putini slavi putand-o citi. A urmat ridicarea pe scară largă de biserici ortodoxe, iar oamenii au început să descopere Creştinismul Ortodox".

În mod tradiţional, Bisericile Ortodoxe oficiaza slujbe speciale de cinstire în această zi. Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Chiril, a condus o astfel de slujba în Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Kremlin, la Moscova. După Liturghie, credincioşii au mers la monumentul lui Chiril şi Metodiu, amplasat lângă Catedrala Sf. Vasile. Acolo, ei s-au rugat în faţa icoanei Maicii Domnului din Iviron. Aceasta icoana a fost recent oferita Mănăstirii Novodevici din Moscova, povesteste maica manastirii, Margareta Feoktistova.

"Este prima copie a icoanei, care a fost pictata de către călugării din Muntele Athos, la cererea tarului rus Alexei Mihailovici. Calugarii au adus icoana la Moscova şi au oferit-o ţarului şi el, mai târziu, a donat-o Mănăstirii noastre, Novodevici. În timpurile sovietice, atunci când mănăstirea a fost închisă, icoana a fost păstrata în depozitul Muzeului de Istorie de Stat, împreună cu alte elemente valoroase".

Ziua alfabetului si culturii slavone mai este, de asemenea, marcata de diferite târguri, expoziţii, festivaluri de muzică şi simpozioane ştiinţifice, care sunt organizate in diferite locaţii din Moscova.

Pentru credincioşii Bisericii Ortodoxe Ruse, 24 mai este, de asemenea, o data importanta, deoarece în această zi Patriarhul rus a primit numele de Chiril, în onoarea unuia dintre sfinţii frati.

Ziua Sf. Chiril şi Metodiu a fost marcata pentru intaia data, în mod oficial, în 1863, la 1000 de ani de la crearea alfabetului chirilic. Sarbatoarea a primit numele actual abia în 1980. Din 1991, ziua a fost marcată în fiecare an, atât de laici cat şi de Biserica. În fiecare an, Ziua Alfabetului si Culturii Slavone a fost sărbătorită într-unul din vechile oraşe ruseşti. În anii precedenţi, Vladimir, Tver, Riazan şi Kolomna au servit ca adevarate capitale pentru aceasta sarbatoare. Din 2010, sarbatorile principale s-au tinut chiar în Moscova, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.