Slujbe de pomenire a Eroilor Neamului, în Arhiepiscopia Râmnicului

Pomenirea Eroilor in Ramnic 2012În bisericile şi mănăstirile din Arhiepiscopia Râmnicului au fost oficiate joi, 24 mai 2012, de sărbătoarea Înălţării Domnului, slujbe de pomenire a eroilor români căzuţi, de-a lungul timpului, pentru credinţă, neam, libertate şi dreptate.

În municipiul Râmnicu Vâlcea, începând cu ora 12.00, s-a desfăşurat un ceremonial militar-religios la Monumentul Eroilor din Cimitirul Cetăţuia. Slujba religioasă a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Părintele Ion Predescu, Consilier Social-Misionar în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului.

Cu acest prilej au fost rostite alocuţiuni de către reprezentanţii autorităţilor locale, după care au fost depuse coroane de flori la monumentul eroilor, manifestarea încheindu-se cu prezentarea onorului şi defilarea Gărzii de Onoare.

Începând cu ora 12.00, simultan, timp de 3 minute s-au tras clopotele tuturor bisericilor din Municipiul Râmnicu Vâlcea, iar în instituţiile publice, în şcoli şi licee s-a păstrat un moment de reculegere în cinstea eroilor neamului.

Ziua Eroilor în Parohia Brezoi I
Ca în fiecare an, praznicul Înălțării Domnului a reprezentat un moment deosebit în Parohia Brezoi I. După Sfânta Liturghie, preoții slujitori, Pr. Dr. Preoteasa Daniel și Pr. Chima Vasile, împreună cu enoriașii parohiei, au mers în procesiune la Monumentul eroilor, situat în centrul orașului, pentru a-i cinsti cum se cuvine pe cei care au lupat și s-au jertfit, pentru libertate și dreptate, pentru credința strămoșească, pentru cultura, neamul și țara noastră. La eveniment au participat conducerea orașului Brezoi, profesori de la Liceul Brezoi, reprezentanți ai Obștii de moșneni Brezoi și numeroși credincioși din localitate.

După săvârșirea Te Deum-ului comemorativ și pomenirea eroilor neamului, au urmat diferite alocuțiuni rostite de către profesori de la Liceul teoretic Brezoi și un program de cântece patriotice susținut de elevii liceului; festivitatea s-a încheiat cu depunerea de coroane la Monumentul eroilor.

Anul acesta, praznicul a fost încununat de sfințirea unui prăznicar, costruit la troița din satul Păscoaia, parte a Parohiei Brezoi I, ridicat din inițiativa unui grup de enoriași, lucrare susținută și finanțată de către Domnul Robert Schell, primarul orașului.
Troița este amplasată pe drumul național 7D, care duce la Voineasa, în apropierea unui bogat izvor cu apă cristalină, din care se servesc nu numai oamenii din Brezoi, ci și mulți din turiștii care trec pe acolo. Izvorul a fost captat de către Șerban Borhină și a fost amenajat de TCH în anul 1996. Troița a fost ridicată în anul 2006, pe terenul donat de familia Ștefan și Maria Călugăreanu, prin stăruința enoriașei Borhină Elena (Cârpătorea) și cu ajutorul credincioșilor din Păscoaia și Lunca Calului. În 2006 şi 2007 a fost pictată de către profesorul Ion Iosif.

Arhid. Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.