Răspunsul oficial al Bisericilor Ortodoxe din Marea Britanie şi Irlanda, privind “căsătoriile intre persoane de acelaşi sex”

Sinod Ortodox Marea Britanie "Adunările episcopale pan-ortodoxe din Insulele Britanice şi Irlanda au examinat modificările propuse pentru legea privind căsătoria civilă, şi salută posibilitatea, asigurata, de a putea răspunde la consultarea publică, pe acest subiect important.
Recunoaştem că trăim într-o societate pluralistă şi apreciem toleranţa tradiţionala a societăţii britanice, în care ne bucurăm de libertatea de a practica şi de a marturisi credinţa noastră creştină ortodoxă. În acelaşi timp, nu putem fi indiferenţi la semnele evidente si la consecinţele negative ale slăbirii conceptului tradiţional al „vieţii de familie”, care, fără îndoială, au aparut în ultimii cincizeci de ani. Ratele ridicate ale tragediilor cauzate de destrămarea familiei şi de divorţ, sarcinile la adolescente şi familiile monoparentale sunt dureroase atunci cand apar. Sexualizarea timpurie a copiilor, chiar şi dispariţia copilăriei în sine, ne umple de teama atunci cand ne gandim la viitorul societăţii noastre.

Stim din experienta indelungata că "nelegiuirile părinţilor se resimt la copii", deoarece pentru copiii care nu s-au bucurat de o experienţă personală a unei familii stabile va fi foarte dificil sa isi dezvolte ei insisi sau, pentru copiii lor, o situatie stabila. Suntem de parere ca un factor deosebit de important în acest proces il ocupa chiar respingerea conştientă sau inconştientă a rolurilor, în mod tradiţional acceptate, ale soţului, ca unul care îşi asumă responsabilitatea finală pentru bunăstarea familiei sale, şi a femeii, cu darul sau special de a crea un mediu familial, în care copiii sa se afle in siguranţă şi stabilitate, aceste elemente fiind esenţiale pentru dezvoltarea lor personală şi spirituală. Este vorba despre un context largit, care încurajează reflecţia fata de modificările propuse, nu numai în ceea ce priveşte definiţia lor legală, ci, de asemenea, si in ce priveste conceptul de „căsătorie”. Uniunea permanentă şi exclusivă dintre un bărbat şi o femeie, deschisa procrearii copiilor şi asigurarii continuităţii generaţiilor, stabilitatii relaţiilor de familie, a facut obiectul unor recunoaşteri speciale, sociale, religioase şi juridice din partea tuturor culturilor, de mii de ani. De asemenea, noi nu putem privi decat cu calm propunerea unui statut echivalent juridic pentru uniunile intre persoane a căror relaţie nu se potriveşte cu complementaritatea naturală a sexelor. Credem insa că o astfel de schimbare ar putea slăbi inca o data conceptul de căsătorie în societatea noastră, care are deja tendinţa de a gândi în primul rând în termeni contractuali intre doi indivizi, bazati pe sentimente unul fata de altul, fara nicio referire intrinsecă la copii sau la comunitate, într-un sens mai larg.

Schimbarea propusă nu este, aşa cum se pretinde, o prelungire a statutului si a responsabilitatilor sporite privind căsătoria, pentru cuplurile homosexuale. Mai degrabă oferă o recunoaştere juridică a unei schimbari radicale a conceptului de căsătorie în sine, care ii afectează pe toti cei căsătoriti şi, în consecinţă, societatea ca întreg. Dacă aceste propuneri sunt puse în aplicare, creştinii ortodocşi vor percepe ca această schimbare în structura socială a societăţii britanice sporeste sentimentul de dezorientare spirituală pe care il simţim în această ţară, cat şi în restul lumii occidentale, care se mişcă din ce în ce mai departe de rădăcinile sale spirituale, de tradiţia creştină. Noi nu suntem asigurati de insistenta cu care guvernul sustine că modificările propuse nu vor avea niciun impact asupra libertăţii comunităţilor religioase de a-si menţine şi practica punctul lor de vedere, tradiţional, privind căsătoria. Legea modelează atitudinile sociale, aşa cum le si reflectă. Noi nu trăim izolati de restul societăţii, astfel încât orice schimbare în concepţia socială a căsătoriei ne va afecta în mod inevitabil, punandu-ne din nou intrebari in ce priveste problema relaţiei dintre ceea ce este acceptabil din punct de vedere legal şi ceea ce este drept din punct de vedere moral.

Pentru a incheia, consideram că diferenţele biologice suplimentare şi psihologice în exprimarea sexelor masculin şi feminin, ale naturii umane, sunt intrinseci in relaţia mariajului. Dumnezeu l-a "creat pe om după chipul Lui (…) El a creat bărbatul şi femeia" şi stabileşte legământul căsătoriei, în care "va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama, se va lipi de soţia lui, şi ei vor deveni un singur trup”. Nu ne putem aştepta ca încălcarea deliberată a modelelor gravate de Dumnezeu, în relaţia umană, sa ne duca la ceva bun. De asemenea, în numele creştinilor ortodocşi din această ţară, şi al celor aparţinând tuturor religiilor sau niciuneia, dar care împărtăşesc viziunea noastră, îndemnam guvernul să abandoneze acest proiect gresit conceput şi inutil, şi să ia de urgenţă măsuri practice in consolidarea căsătoriei şi a vieţii familiale, pe care le considerăm ca fiind bază indispensabilă pentru o societate dreaptă şi sănătoasă.

– traducere si intrpretare, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.