20 de ani: bucurie mare in singurul Seminar Ortodox din Albania

generatii ale Seminarului ortodox din Albania In data de 7 februarie 1992, aveau sa se deschida primele cursuri destinate formarii clericilor din Albania.

În ultimele două decenii, nu au existat alte evenimente care sa demonstreze miracolul reconstruirii Bisericii noastre, după iarna ateista, şi care în acelaşi timp sa implineasca previziunile Arhiepiscopului Anastasios, cum a fost deschiderea acestei şcoli.

Când bisericile s-au închis, cu toate limitările şi restricţiile, Biserica noastră numara, încă, aproximativ 400 de preoţi care slujeau în întreaga ţară. În 1991, doar 20 de preoţi mai rămasesera în viaţă, unii in varsta, altii în imposibilitatea de a sluji, si altii bolnavi, aflati la sfârşitul călătoriei lor pe pământ (în prezent, doar doi dintre acestia mai sunt în viaţă).

In momentul sosirii în Albania a Exarhului Patriarhal, Anastasios, acesta a găsit aici nu doar ruinele bisericilor distruse, dar si ruine spirituale, care erau chiar mai mari. Astfel, pe lângă refacerea altarelor, a trebuit să fie restabilita, de asemenea, Biserica din sufletul credincioşilor, dar aceasta era imposibil fara preoti, fără clerul care sa poata sluji şi care sa-i conduca pe oameni la credinta. Unii oameni entuziasti au plecat in afara ţării pentru a primi educaţia religioasă, dar Arhiepiscopul era convins că nu poate exista progres fără crearea condiţiilor pentru cei care doreau să intre pe acest dificil, dar binecuvântat, drum. Prin urmare, el a stabilit ca prioritara deschiderea unui seminar teologic ortodox.

In ziua de 7 februarie 1992, 45 dintre primii ucenici, de vârste diferite, s-au strans în spaţiile închiriate din tabara lucrătorilor din Durres, care în ciuda condiţiilor foarte dificile erau gata sa slujeasca cu entuziasm Biserica aflata in proces de renastere. Primii profesori au fost: Arhiepiscopul Anastasios însuşi, Pr. Ilia Katre (acum un episcop), din SUA, prim director, teologul Dhimitri Beduli, care a condus Academia de Teologie închisa în 1945, teologul Teodor Papapavli si altii, de asemenea, călugări şi teologi veniti în Albania, cu dorinţa de a contribui la aceasta munca titanica.

Facilitatile erau inadecvate pentru realizarea obiectivelor educaţionale şi le lipsea terenul, dar Arhiepiscopul Anastasios a oferit fonduri de răscumpărare a terenului de la Manastirea Sf. Vlash, Durres, atunci cand construcţia moderna a Academiei Teologice avea sa debuteze şi sa-i găzduiasca pe primii studenţi din 1996. De aici au apărut aproape toţi clericii care slujesc în întreaga ţară şi zeci de cateheţi tineri şi lucrători ai Bisericii noastre.

Cu ocazia aniversării din ultimele zile, a "Academiei Teologice Invierea Domnului", au fost organizate unele activităţi. Acestea au debutat cu Sfânta Liturghie în biserica noii mănăstiri, şi a continuat cu activităţile intitulate "Orice este posibil la Dumnezeu". Au fost prezenti: Arhiepiscopul de Tirana, Durres şi al Intregii Albanii, Anastasios, Mitropolitul de Korca, Ioan, Episcopul de Kruja, Anthony, Episcopul de Apollonia, Nicolae, şi doi dintre cei mai tineri membri ai Sfântului Sinod, Episcopul de Amantia, Nathanaili, şi Episcopul de Bylisi, Asti. De asemenea, au mai fost prezenţi preoţi şi foşti studenţi ai primei clase de scoala, din 1992, precum şi actualii studenţi ai Academiei.

Ceremonia generala a fost însoţită de cântece şi de imnuri pregătite de corul Academiei.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.