publicat în: Arhivă

Rămasitele deţinuţilor lagărului stalinist “Usollag”, îngropate la Mănăstirea Sfintei Treimi din Solikamsk

oseminte lagare solikamsk Slujba de înmormântare a fost oficiata in data de 9 mai 2012, la Mănăstirea Sfânta Treime din Solikamsk, cu binecuvântarea Arhiepiscopului Metodie, Mitropolit de Perm si Solikamsk, in apropiere de locul in care osemintele au fost descoperite, pe terenul mănăstirii, în timpul lucrărilor de restaurare, informeaza Serviciul de presa LONews al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Manastirea Sfintei Treimi a avut istorie turbulentă.
În 1918, iconostasul bisericii a fost demontat, frescele au fost văruite cu alb, iar Biserica Sfintei Treimi a fost parţial distrusa. Din 1938, clădirile mănăstirii au devenit proprietate a Directiei locurilor de incarcerare ale NKVD, a carei subdiviziune a fost, din păcate, cunoscuta sub numele de „Usollag”.

Între 10.000 si 30.000 de deţinuţi au trecut prin acest lagăr, în fiecare an, care s-a desfiintat în 1955. Celulele erau instalate si în biserici. Două dintre ele au fost păstrate în subsolul bisericii Sfintei Treimi.

Renaşterea mănăstirii a început în anul 1998 şi prima Liturghie a fost oficiată în 1999. O comunitate monahală a reînviat această mănăstire veche, care a fost fondata în secolul al XVI-lea.