Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Cozia

Sfanta Liturghie Arhiereasca la Manastirea Cozia martie 2012 Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească in data de 11 martie 2012, în Duminica a doua din Post „a Sfântului Grigorie Palama”, la Sfânta Mănăstire Cozia, din oraşul Călimăneşti, judeţul Vâlcea.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a hirotonit întru ieromonah pe părintele ierodiacon Iachint Ilie Paştiu, pe seama Sfântului Schit Cornetu cu hramul „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul” din județul Vâlcea.

În cuvântul de învăţătură rostit după Sfânta Evanghelie, Preasfinţitul Emilian Lovişteanul a explicat pericopa evanghelică a „Vindecării slăbănogului din Capernaum”, îndemnându-i pe credincioşi să se împace cu Dumnezeu şi cu oamenii prin mărturisirea păcatelor şi împărtăşirea cu Sfintele Taine în această perioadă de post, pentru sănătatea trupului şi mântuirea sufletului. „În Duminica a doua din Post, a Sfântului Grigorie Palama, Biserica ne aşează în faţă, pe de-o parte pomenirea acestui mare Sfânt, care a teologhisit despre „lumina necreată”, iar pe de altă parte, fragmentul din Evanghelia de la Marcu, în care ni se arată vindecarea unui om paralizat de către Mântuitorul Hristos. Această a doua duminică a Postului putem spune că este o continuitate a celei dintâi, pentru că mărturisind dreapta credinţă, noi primim lumină de la Dumnezeu ca să înţelegem Tainele Bisericii şi Taina Împărăţiei Cerurilor. Postind şi rugându-ne sufletele noastre se luminează spre a-L cunoaşte pe Dumnezeu şi a înţelege existenţa noastră. Pe de altă parte, din Evanghelie mai înţelegem că avem nevoie de iertare de păcate pentru a fi vindecaţi sufleteşte şi trupeşte asemenea slăbănogului, şi aşa sănătoşi fiind în Biserica Domnului, să primim lumină în fiinţa noastră, ca în mod deosebit să ne bucurăm de lumina Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, a subliniat părintele ierarh.

Preasfinţia Sa a prezentat apoi viața și activitatea Sfântului Ierarh Grigorie Palama, sărbătorit astăzi, arătând şi viziunea teologică a învăţăturii sale: „Sfântul Grigorie Palama a fost Arhiepiscopul Tesalonicului în secolul al XIV-lea. El este ierarhul care teologhiseşte despre „Lumina cea necreată”, despre energiile necreate ale Sfintei Treimi, despre harul divin împărtăşit nouă şi necesar mântuirii sufletului. Sfântul învaţă că Dumnezeu în fiinţa Sa este de nepătruns cu mintea, însă transmite oamenilor energia necreată sau harul care vine din fiinţa Sa, dar nu este una cu Aceasta. După cum soarele trimite razele sale şi încălzeşte şi rodeşte pământul, tot aşa transmite Dumnezeu din fiinţa sa harul Său pentru ca noi oamenii să dobândim puterea de a lucra faptele cele bune, de a lupta cu ispitele şi de a dobândi viaţa veşnică şi Lumina cea neînserată a Împărăţiei Sale”.

Răspunsurile la strană în timpul Sfintei Liturghii au fost date de către corala „Axios” a Sfintei Mănăstirii Cozia.

La sărbătoare au participat Părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, exarhul mânăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului şi stareţ al Mănăstirii Cozia soborul de părinţi al mănăstirii şi numeroşi credincioşi din Călimăneşti, dar şi din ţară.

– un articol de: contributor Lacasuri Ortodoxe Arhid. Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.