Slujbă de sfinţire la Liceul de Artă „Victor Giuleanu” din Râmnicu Vâlcea

Slujba de sfintire la Liceul de Arta Victor Giuleanu Valcea 2012 Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat in data de 10 martie 2012, slujba de sfinţire a Liceului de Artă „Victor Giuleanu” din municipiul Râmnicu Vâlcea.
Slujba de sfinţire a fost prilejuită de inaugurarea noii titulaturi a liceului, primită conform HCL nr. 24 din data de 31 ianuarie 2012, prin care Liceul de Artă, din municipiul Râmnicu Vâlcea, poartă numele muzicologului Victor Giuleanu.

După serviciul religios manifestarea a continuat în Sala Filarmonicii de Stat „Ion Dumitrescu”, din Rm. Vâlcea, unde au fost rostite alocuţiuni de către distinşii invitaţi şi a fost prezentat un program artistic de către elevii liceului de artă.

În cuvântul rostit în deschiderea evenimentului cultural, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a felicitat membrii corpului didactic şi pe elevii şcolii pentru frumoasele rezultate obţinute la olimpiadele şi concursurile naţionale şi internaţionale, evidenţiind şi Premiul I câştigat de Grupul Coral „Carmina Coziae” al Liceului de Artă din Râmnicu Vâlcea la Concursul Naţional de muzică eclezială corală „Lăudaţi pe Domnul!”, organizat de Patriarhia Română în Parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, la Bucureşti, în 27 octombrie 2011. De asemenea, Preasfinţia Sa i-a dăruit directorului liceului prof. Marian Giuran o icoană cu chipul Maicii Domnului spre a binecuvânta şi apăra această instituţie de învăţământ.

La manifestare au fost prezenţi Ing. Romeo Rădulescu, Primarul Râmnicului, Prof. Dr. Adrian Brăescu, Inspector General Arte în Ministerul Educaţiei, Prof. Ana Gabriela Ene, Inspector Şcolar General al ISJ Vâlcea, lect. univ. Dorina Arsenescu, oficialităţi culturale, cadre didactice, muzicieni şi elevi.

Despre marele muzicolog Victor Giuleanu, profesorul Marian Giuran, Directorul Liceului de Artă din Râmnicu Vâlcea a relatat: „Muzicolog, profesor universitar, Victor Giuleanu s-a născut pe data de 11 noiembrie 1914, în localitatea Stroeşti, judeţul Vâlcea. Cursurile liceale le-a urmat la Liceul „Alexandru Lahovari” din Rm. Vâlcea. A urmat Conservatorul “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti între 1935–1941, avându-i ca profesori pe Ion Chirescu, Alfonso Castaldi, Dimitrie Cuclin, Constantin Brăiloiu, George Breazul, Ştefan Popescu, Ion Ghica. În perioada 1945-1946 a urmat cursurile Seminarului Pedagogic Universitar “Titu Maiorescu” din Bucureşti. În perioada 1948-1952 este student la Facultatea de Drept din Bucureşti. A fost profesor de muzică la Liceele “Gheorghe Lazăr” şi “Matei Basarab” şi asistent la Facultatea Muncitorească din Bucureşti. Maestrul Victor Giuleanu a fost şi dirijor al Ansamblului Artistic “Ciocârlia”, cu care a întreprins numeroase turnee în ţară şi peste hotare. Din anul 1991 a înfiinţat Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii „Spiru Haret”, fiind decan până în anul 1999, şi care îi poartă numele. I-au apărut foarte multe lucrări didactice: Tratatul de teorie a muzicii (1962), Ritmul muzicii, Teoria ritmului etc. A primit titlul de Doctor „Honoris Causa” al Federaţiei Universitare Internaţionale din oraşul Missouri, S.U.A. În anul 1999, profesorul universitar doctor Victor Giuleanu a fost propus Consiliului Local al Municipiului Rm. Vâlcea pentru atribuirea titlului de Cetăţean de Onoare al Râmnicului, distincţie pe care a primit-o. În data de 23 decembrie 2006 a decedat, lăsând un gol imens în viaţa muzicală românească.”

– un articol de: contributor Arhid. Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.