CORBEANCA si TAMAS: Printre copii, in scoala, de sarbatoarea Sfintilor 40 de Mucenici

sfintii 40 de mucenici printre copii Corbeanca si tamas Crăciunul, Paștele și Sărbătoarea celor 40 de Mucenici au, pe lângă importante semnificații religioase și obiceiuri culinare ce s-au păstrat de-a lungul timpului.

Sărbătoare cu dată fixă – 9 martie – Sfinții 40 de Mucenici aduc în casele românilor un preparat, pe cât de simplu, pe atât de gustos: "mucenici” din aluat, fierți sau copți, îndulciți cu miere si garnisiți cu nucă pisată și scorțișoară.

Chiar dacă în comerț se găsesc „mucenici” semipreparați sau gata pregătiți, nimic nu se compară cu prepararea lor în casă, în mijlocul familiei, lăsând astfel un obicei frumos copiilor noștri, care sunt foarte încântați să participe la astfel de activități creative, căci împletiți de mânuțele lor, „mucenicii” sunt cu atât mai gustoși, având și un aspect natural, personalizat, neinhibat de uniformizarea prin șabloane, iar mintea și sufletul lor, sunt mai deschise să afle istoria care stă la baza acestei tradiții.

Ora de "Activități practice" a celor mai mici elevi din Corbeanca și Tamaș (Ilfov) a împletit – în data de 8 Martie – tradiția, religia, creativitatea, descoperind cel mai frumos lăcaș nevăzut pământean – sufletele copiilor – și revărsând o bucurie sinceră, plină de dezinvolt și puritate.

Ultimele finisaje la cadourile de 8 Martie, pentru mame și bunici – meșterite cu multă seriozitate – fiind încheiate, au început pregătirile pentru inedita activitate: mucenici din cocă, așa cum făceau odată bunicii noștri, împletiți în mână, în formă de opt.

Micuții știau deja istoria credincioșilor Sfinți Mucenici, de la "Domnul Cosmin" – tânărul profesor de religie – iar despre tradiționalele bucate de la "Doamna" și, înarmați cu castronele colorate, făina, sare, apă si degețele iscusite, s-au pus pe treabă, săvârșind cei mai frumoși, și, desigur, cei mai gustoși "mucenici".

Lucrul a fost continuat și acasă, cu mamicile ori bunicile și degustat de toți membri familiei.

Au participat:

"Doamna" – Grația-Gabriela Toma, învățătoare

"Domnul Cosmin" – Cosmin Manea, profesor de religie

Niculescu Simona – director Școlile Corbeanca și Tamaș

Au povestit: Munteanu George Alexandru și Radu Cristian Mihai

Au pregătit mucenici de post: Bajinov Andreea Marina, Bajinov Roxana Cristina, Boșoancă Octavian Cristian, Buricatu Bogdan Alexandru, Ghiță Maria Elisabeta, Grigoriu Darina, Ion Anisia-Ecatherina, Ion Eva Maria-Magdalena, Liga Emilia Nicoleta, Mateescu Alexandru Mihai, Mihăila George Marian, Munteanu George Alexandru, Nedelcu Daniel Alexandru, Negrea Marius Ionuț, Radu Cristian Mihai, Stancu Florin Valentin, Tănase Marian Ionel, Bălan Daria Maria.

A consemnat: Carmen-Ana Ion

Cei 40 de mucenici: Chirion, Candid, Domnus, Isihie, Heraclius, Smaragdus, Eunicus, Valens, Vivianus, Claudius, Teodul, Priscus, Eutihie, Ioan, Xantus, Helianus, Sisinius, Aggias, Aetius, Flavius, Acacius, Ecdicius, Lisimah, Alexandru, Elias, Gorgonius, Teofil, Dometian, Gaius, Leontius, Atanasie, Chiril, Sacerdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Chudion, Meliton si Aglaius – cel care s-a alăturat de bunăvoie pentru a reîntregi numărul de 40 al mucenicilor.

Aceștia erau soldați creștini, aflați în slujba împăratului roman păgân Licinius (în jurul anului 320).

Guvernatorul Armeniei, Agricolae, i-a obligat să se închine idolilor. Acestia au refuzat, urmând să fie ba bătuți cu pietre, ba ademeniți cu daruri, ca să renunțe la credința în Hristos. Soldații nu s-au închinat idolilor, guvernatorul condamnându-i la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei. Unul din cei 40 s-a speriat și a ieșit din lac, dar a murit pe loc, însă, imediat i-a luat locul soldatul Aglaius.
Apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit și 40 de cununi strălucitoare s-au pogorât asupra mucenicilor. Dimineata au fost scoși din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor și au fost lăsați să-și dea sufletele.

In Programul TV lacasuri Ortodoxe, aflat pe pagina HOME (www.lacasuriortodoxe.ro), puteti surprinde (in aceasta perioada, la un interval de aprox. 40 de minute) un reportaj video si interviuri cu cei implicati in aceasta frumoasa actiune. La multi ani!

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.