Particele din moaştele Sfintei Odile, oferite parohiei ortodoxe rusesti din Strasbourg. Viata sfintei

sfanta odile In data de 22 februarie 2012, parohia stavropighie a Patriarhiei Moscovei, Toti Sfinţii, din Strasbourg, a primit în mod solemn Icoana Sfintei Odile, patroana Alsaciei. Icoana a fost pictată în Mănăstirea Sfanta Elisabeta din Minsk, în tradiţia iconografica ortodoxa, special pentru comunitatea ortodoxă rusă din Strasbourg. Icoana a fost insotita de cateva particele din moaştele sfintei, oferite, de asemenea, de surorile acestei mănăstiri, informeaza Serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Cu aceasta ocazie, egumenul Filip si-a exprimat bucuria, prin cateva cuvinte rostite in fata enoriasilor sai:
"Astăzi, am trait o mare bucurie. Uram bun venit sfintei noastre patroane, a parohiei din Alsacia. Ea a trăit la limita secolelor VII-VIII. Prin rugăciunile sale şi prin ravna sa, Creştinismul Ortodox şi monahismul feminin s-au confirmat pe aceste meleaguri. Noi credem şi sperăm că prin rugăciunea savarsita înaintea moaştelor sale şi a icoanei sale sfinte, aceasta ne va ajuta nu numai în viaţa duhovniceasca, ci şi in construirea unei biserici ortodoxe in Strasbourg. Venerarea sfintilor ortodocsi locali, care au strălucit în Occident până la separarea Bisericii, în secolul al XI-lea, este de mare importanţă pentru renaşterea Sfintei Ortodoxii în această parte a Europei şi pentru mărturia adusa de sursele locale, vizavi de viaţa duhovniceasca cu adevarat curata si plina de vuirtute".
Deja de mai multi ani de zile, credincioşii ortodocşi o cinstesc pe Sfanta Odile. Deseori, au loc pelerinaje la locurile sfinte din Franţa, organizate de către ortodocşi, care trec pe la mănăstirea sfintei. Aici, pelerinii se pot ruga în faţa mormântului său şi pot bea apă de la izvorul facator de minuni, cunoscut pentru harul special in vindecarea bolilor de ochi.

Sfanta Odile s-a născut în a doua jumătate a secolului al VII-lea, în familia ducelui Etichon de Alsacia , dar din cauza orbirii ea a devenit un copil nedorit. După ce a scapat de la moarte, la care tatăl său in mod brutal o condamnase, Ducesa a ordonat ca fata sa fie dusa Mănăstirea Baume-les-Dames. Zece ani mai târziu, Sfantul Erhard, episcop de Regensburg, avea sa vada in vis un înger, care ii ordona sa boteze copilul şi sa-i dea numele de Odile, "fiica a luminii". La botez, fata si-a recuperat insa vederea. Mai târziu, tatăl s-a împăcat cu fiica sa si i-a pus la dispozitie unul dintre domeniile sale, pentru a ridica o manastire. Prin urmare, aceasta a decis să se dedice vietii monahale. Pe un munte, inalt de 760 de metri, aceasta a fondat ulterior mănăstirea, care a devenit prima din Alsacia. Multe minuni au avut loc in aceasta manastire, si mulţimile de oameni bolnavi se înghesuiau aici, sositi din zonele cele mai îndepărtate ale Europei. Odată, Odile a vindecat un om orb, cu apă de la izvorul izvorat din pamant prin rugaciunea acesteia. Sfânta s-a mutat la Domnul în anul 720. Astăzi aceasta este puternic venerata, ca protectoare a Alsaciei, mai informeaza Serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

– articol, in exclusivitate pentru Agentia de strii Lacasuri Ortodoxe, de: Ec. Carmen-Ana

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.