Expoziţia Biserici şi clădiri salvate de Dr. Ing. Eugeniu Iordăchescu la Biserica „Toţi Sfinţii” din Râmnicu Vâlcea

O nouă expoziţie pune în lumină salvarea şi protejarea tezaurului patrimoniului cultural din România. Aceasta s-a deschis la Biserica „Toţi Sfinţii” din municipiul Râmnicu Vâlcea.

Pe faţada exterioară a curţii bisericii, a fost amplasată Expoziţia Biserici şi clădiri salvate de Dr. Ing. Eugeniu Iordăchescu, putând fi admirată de râmniceni, turişti şi pelerini ce trec pe Bulevardul Calea lui Traian. În cadrul expoziţiei sunt prezentate parte din cele 29 de biserici şi clădiri translatate de pe vechile amplasamente pentru a fi salvate de la demolare în contextul reamenajărilor zonale.

Expozitia de la Bis Toti Sfintii 1

Inginerul Iordăchescu a translatat 10 biserici în Bucureşti şi 2 în afara lui, 16 blocuri şi statuia Domniţa Bălaşa, în total 29 de clădiri mutate. Printre cele din Bucureşti, amintim translatarea Palatului Sinodal din incinta Mănăstirii Antim din Bucureşti, Biserica „Sf. Ilie“ Rahova, care are pictură de Tăttărăscu, Biserica Olari de pe Calea Moşilor, Biserica „Sfântul Ioan Nou“, Biserica Cuibul cu Barză. A ridicat şi Biserica Mănăstirii Râmeţ cu 2,08 m, pentru a nu mai intra apa în ea.

Expozitia de la Bis Toti Sfintii 2

Mecanismul prin care era mutat imobilul nu era atât de complex, pe cât de ingenios: a construit o platformă de susţinere pe care era ancorat, pe care apoi să fie tras pe şine. Viteza cu care se deplasa era mică, de câţiva metri pe oră. Biserica Schitul Maicilor a fost mutată 245 de metri, o construcţie cu o greutate de 700 de tone. „Am făcut cinci mişcări în spaţiu cu ea, am rotit-o cu 36 de grade, am ridicat-o 1,67 m şi apoi am coborât-o 25 de centimetri“, mărturisea inginerul român.

Expozitia de la Bis Toti Sfintii 3

Reuşita acestor demersuri l-a determinat să coordoneze şi mutarea altor clădiri. Printre acestea este Spitalul din Craiova, Banca Naţională din Miercurea Ciuc, mutată 142 m, Casa Anton Pann din Râmnicu Vâlcea, dar şi un bloc de pe Bulevardul Republicii, două pe Şoseaua Ştefan cel Mare. Şi în Alba Iulia a despărţit în două un bloc cu patru scări. Era exact în mijlocul bulevardului care duce în piaţa din faţa catedralei. Le-a depărtat la 45 de metri, o jumătate a „pus-o“ într-o parte şi cealaltă dincolo.

Iniţiativa expoziţiei a aparţinut Academiei de Studii Economice din Bucureşti, iar după vizualizarea ei în capitală, în baza parteneriatului dintre Parohia „Toţi Sfinţii” şi Primăria Râmnicu Vâlcea s-a dorit să se facă publică salvarea şi protejarea patrimoniului cultural naţional ce a fost salvat de la demolare prin grija unui om cu suflet nobil şi inimă mare, Dr. Ing. Eugeniu Iordăchescu.

– un articol de: contributor Arhid. Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.