Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul a săvârșit Liturghia Darurilor la Catedrala Arhiepiscopală

PS Emilian Lovisteanul la Catedrala Valcea 2012 - Slujba Canonului cel Mare În a treia zi a Postului Mare, când Biserica Ortodoxă sărbătorește pe Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman din Dobrogea, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, 29 februarie 2012, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte Sfinţite, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi ai catedralei, informeaza pentru Serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe, contributor Arhidiacon Ioan Liviu Gaman.

La sfârșitul slujbei, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a ținut un cuvânt de învățătură în care a prezentat și explicat rânduiala Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfințite și a elogiat viața și activitatea sfinților străromâni sărbătoriți astăzi de Biserica Ortodoxă Română: Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman din Dobrogea, doi sfinți români care fac legătura între Răsăritul și Apusul creștin.

Răspunsurile la strană au fost date de către un grup de elevi de la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea.

Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite este cea de-a III-a Liturghie a Bisericii Ortodoxe şi se poate oficia în orice zi a Postului Mare, cu excepţia zilelor de sâmbătă şi de duminică şi a zilelor aliturgice.

În primele secole Liturghia Darurilor era săvârşită seara, la vremea obişnuită a vecerniei. În felul acesta, credincioşii ajunau în ziua respectivă, iar Liturghia era o priveghere sau o slujbă nocturnă. Astăzi, în majoritatea bisericilor, Liturghia Darurilor se săvârşeşte dimineaţa.

Potrivit tradiţiei, autorul Liturghiei Darurilor mai înainte sfinţite este Sfântul Grigorie Dialogul sau cel Mare, Episcopul Romei. Nu se poate spune cu siguranţă că el a înfiinţat întreg oficiu liturgic al acestei Liturghii, dar cu siguranţă el a contribuit la îmbogăţirea şi la sistematizarea acesteia pe vremea cât a stat la Constantinopol. Pentru oficierea acestei Liturghii în timpul Postului Mare s-a pronunţat şi Sinodul Quinisext, din anul 692, prin canonul 52.

– un articol de: contributor Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.