Fiul unui ofiţer german a returnat Rusiei o icoana furata de către tatăl său

Icoana Mantuitorului nefacuta de mana, furata si returnata Tver Rusia 2012 In data de 21 mai 2012, angajaţii Muzeului Naţional din Tver au primit un pachet neobişnuit, din Germania. În două cutii de carton, grele, se gaseau obiecte preţioase care au dispărut în anul 1941, printre care si o „Icoana a Mântuitorului, nefacuta de mâna", care fusese scoasa anterior din Catedrala Schimbarea la fata, de către bolşevici, informeaza serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Tocmai incepuse restaurarea constructiei, săptămâna trecută. Peste 480 de obiecte de muzeu, inclusiv o colecţie mare de cruci, colectii de obiecte arheologice si icoane au facut parte din transport. "Doar ce am deschis pachetul şi am ramas, pe loc, uimit. În ceea ce priveşte crucea, mai există o sută de cruci intre obiectele arheologice de colecţie, dar nu există niciuna similara în depozitele noastre! Este adevărat că icoana Catedralei Schimbării la Fata nu a fost foarte bine conservata. E tot ceea ce va pot spune acum. Studiem conţinutul pachetului", a declarat Svetlan Gherasimov, doctorand în istorie, cercetător principal la Muzeul Naţional din Tver.

Povestea dispariţiei şi returnarii obiectelor este una uimitoare. În timpul celui de-al doilea război mondial, au fost furate părţi din rezervele muzeului. În 1941, când oraşul Tver a fost invadat de armatele lui Hitler, un medic militar german, al cărui Regiment asigura apărarea Tver, a descoperit accidental rezerva muzeului, care, la acea vreme, se afla în Biserica Sfinţilor Mina, Victor şi Vincent, care au fost închise.

Văzând toate aceste lucruri preţioase, ofiţerul medical a început să le trimita, in pachete mici, în Germania. Cu toate acestea, el nu s-a putut bucura de descoperirea sa: a murit în 1942, în apropierea Rjev. În toţi anii care au urmat, văduva medicului i-a cerut fiului său să meargă în Rusia, în oraşul Tver, de unde lucrurile fusesera furate. Dar nu i-a fost uşor. Discuţiile directe cu muzeul şi returnarea obiectelor preţioase au durat peste un an. Acum, in sfarsit, totul s-a incheiat si s-a derulat în anonimat. Fiul medicului militar german a insistat sa nu-i fie mentionat numele, si nici al tatălui său.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.