Liturghie Arhiereasca la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din parohia Predesti, judetul Valcea – 2012

parohia Predesti Piatra de temelie la Biserica cu Hramul „Adormirea Maicii Domnului” de la parohia Predeşti – Pesceana a fost pusă în anul 1911, iar în anul 1928 a fost târnosită de către PS Vartolomeu Stănescu, Episcopul Râmnicului Noului Severin. După curemurul din 1977 au fost necesare lucrări de renovare şi restaurare, informeaza pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, contributor Arhidiacon Ioan Liviu Gaman.

Din anul 2003 până în prezent, la iniţiativa preotului paroh Nicolae Adrian Păuşescu şi cu sprijinul primăriei Pesceana şi al enoriaşilor au fost efectuate mai multe lucrări de restaurare şi înfrumuseţare a bisericii în interior şi exterior: centrală termică, apă curentă, gard de împrejmuire din beton şi fier forjat, alei din beton în cimitir, bucătărie şi şopru prăznicar şi o troiţă.

În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, „a Lăsatului sec de brânză”, 26 februarie 2012, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din localitatea vâlceană Pesceana.

Cu acest prilej, Presfinţia Sa împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi a oficiat Sfânta Liturghie în biserica „Adormirea Maicii Domnului” de la parohia Predeşti, protopopiatul Drăgăşani, judeţul Vâlcea.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul a rostit un cuvânt de învăţătură în cadrul căruia a tâlcuit pericopa evanghelică în care Mântuitorul ne arată în ce fapte trebuiesc împlinite pentru a câştiga Împărăţia cerurilor, îndemnându-i pe credincioşi la pocăinţă şi iertare pentru dobândirea mântuirii. „Din Evanghelia de astăzi se desprind trei învățături principale și anume: învățătura despre iertarea păcatelor, iertarea între noi și iertarea primită de la Dumnezeu; învățătura despre post, postul rânduit de Dumnezeu și de Biserică; și învățătura despre atașamentul de lucrurile netrecătoare și nu de comorile pământești. Este important ca să intrăm în post împăcați unii cu alții, adică să ne iertăm unii pe alții, să iertăm celor care ne-au greșit, indiferent dacă greșeala a fost mare sau mică. Având sufletul și conștiința împăcată că nu suntem certați cu nimeni, că suntem în armonie cu toată lumea, mai ales cu familia, cu cei din comunitate, cu cei din sat, atunci putem să ne rugăm liniștiți și rugăciunea are folos. Atunci putem să postim și postul are roade bogate. … Să postim aşa cum se cuvine, pentru că urmează o perioadă de post închinată lui Dumnezeu, un post prin care noi arătăm iubirea noastră de Dumnezeu pentru că este un efort, este o jertfă din partea noastră, să ne oprim de la o parte din alimente şi de la păcate, pentru că postul schimbă fiinţa noastră. Atunci când postim cum se cuvine şi de la bucate şi de la gândurile rele şi atitudinile noastre răutăcioase faţă de ceilalţi oameni, mulţumirea este alta, bucuria întâmpinării praznicului Învierii Domnului este totală şi se simte în fiinţa noastră. Iertarea şi postul trebuie să ducă la o iubire mai mare faţă de Dumnezeu şi faţă de apropiaţii noştri.”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul.

Pentru activitatea pastorală şi misionară desfăşurată în cadrul parohiei, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul i-a conferit părintelui paroh Nicolae Adrian Păuşescu rangul onorific de „Iconom”, iar părintele a mulţumit pentru vizita şi binecuvântarea arhierească oferită de părintele ierarh credincioşilor parohiei Predeşti.

După Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa a citit mai multe rugăciuni de dezlegare la început de Post pentru credincioșii prezenți.

La eveniment au mai participat: părintele Iulian Mădălin Buşagă, protopop de Drăgăşani, primarul comunei Pesceana şi numeroşi credincioşi din parohie şi din împrejurimi, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

– un articol, de contributor: Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.