Părintele Gheorghe Petre Govora a trecut la Domnul la vârsta de 102 ani

Părintele Gheorghe Petre Govora a trecut la Domnul la venerabila vârstă de 102 ani. Model de urmat în viaţă, părintele Gheorghe Petre Govora a slujit zeci de ani cultura românească, fiind un remarcabil autor de lucrări de arheologie şi teologie, ocupându-se de reeditarea ”Pravilei de la Govora”, editată la Editura Petras.
Părintele Gheorghe Petre-Govora a fost înmormântat, ieri, 4 martie 2012, după Sfânta Liturghie, în cimitirul bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” a Parohiei Govora Sat, biserică la care a slujit ca preot şi duhovnic timp de 60 de ani. Slujba a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

Parintele Gheorghe Petre Govora a trecut la Domnul la varsta de 102 ani

Personalitate importantă a culturii vâlcene, preotul Gheorghe Petre Govora a avut o contribuţie hotărâtoare la dezvoltarea cultural-ştiinţifică a judeţului Vâlcea, la cunoaşterea istoriei românilor şi la promovarea valorilor de patrimoniu naţional. Gheorghe Petre Govora s-a născut la 23 aprilie 1910, în comuna Orleşti. Este licenţiat în teologie şi istorie (studii de arheologie). Ca preot a fost distins de către Patriarhul Iustinian Marina cu „Crucea Patriarhală”.

Parintele Gheorghe Petre Govora a trecut la Domnul la varsta de 102 ani

Ca arheolog a cercetat cu pasiune trecutul îndepărtat al Olteniei, scoţând la suprafaţă, prin săpăturile efectuate, dovezi de mare valoare istorică, fiind singurul întemeietor al unei colecţii particulare de arheologie din România.
Are peste o sută de comunicări ştiinţifice, apărute în publicaţiile de specialitate din ţară şi străinătate. De asemenea, este autorul cărţilor: „O istorie a nord-estului Olteniei”, Rm. Vâlcea, 1995; „Govora – de la primii oameni la contemporani”, Rm. Vâlcea, 2001; „Aureii imperiali în Dacia Romană”, Rm. Vâlcea, 2004; „Pravila Bisericească de la Govora”.

Parintele Gheorghe Petre Govora a trecut la Domnul la varsta de 102 ani

Este singurul preot ortodox care a primit din partea statului Israel titlul „Drept Intre popoare". In 2004 a primit Ordinul „Meritul Cultural" In grad de „Cavaler", categoria E (Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 1.177/13 dec. 2004).
Miercuri, 30 iunie 2010, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Vâlcea părintele cercetător Petre Gheorghe Govora a primit titlul de cetăţean de onoare al judeţului Vâlcea, aleşii judeţeni fiind de acord în unanimitate.

Bunul Dumnezeu sa-l odihneasca alaturi sfintilor Sai!

Arhid. Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.