Slujbă de Înălţarea Domnului la Catedrala din Călimăneşti

Inaltarea Domnului la Calimanesti - Valcea 2012 Nu departe de vestita mănăstire Cozia, a lui Mircea cel Bătrân, în oraşul Călimăneşti, se află Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel", un monument de artă şi arhitectură românească de început de secol XX, ce scoate în evidenţă hărnicia şi dragostea creştinilor din acest oraş pentru Dumnezeu şi pentru sfinţii Săi.
Lucrările la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" au început din iniţiativa preoţii Constantin Constantinescu, în anul 1910, cu contribuţia locuitorilor oraşului Călimăneşti de atunci şi a altor creştini.

Data de 26 septembrie 1910 este memorabilă pentru că atunci P.S. Episcop Ghenadie al Râmnicului a săvârşit slujba de binecuvântare a locului şi a lucrărilor.
Proporţiile impunătoare ale Bisericii dar şi greutăţile pricinuite de primul război mondial au făcut ca lucrările să se întindă pe o perioadă mare de timp.

23 Septembrie 1920 a fost ziua în care P.S. Episcop Vartolomeu al Râmnicului a săvârşit slujba de sfinţire a noului sfânt locaş.
Biserica este construită în stil arhitectonic românesc, cu trei turle, una pe naos şi două pe pronaos.
Arhitectura din interior este impresionantă. Are cafas pentru cor, care se prelungeşte pe dreapta şi pe stânga, pe toată lungimea pronaosului, şi este susţinut de câte trei stâlpi.
Amvonul cu scară spiralată, dantelăriile fine, executate în balustrada care delimitează cafasul şi amvonul sunt detalii care îţi încântă privirea.
Catapeteasma este sculptată în lemn de tei, iar pictura este executată în stil neo-bizantin de Alexandru Henţia.
Culoarea galben, care predomină atât în pictură cât şi la ferestrele cu vitralii dau interiorului o aleasă strălucire.
În prezent, cu binecuvântarea P.S. Episcop Gherasim, cu sprijinul enoriaşilor, al Primăriei Călimăneşti şi al Guvernului României am demarat lucrările unui amplu proces de reabilitare a Sfântului locaş.

De praznicul Înălţării la Cer a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, 24 mai 2012, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Preacuviosul părinte Arhimandrit Vartolomeu Androni, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica Parohială „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din oraşul Călimăneşti, judeţul Vâlcea.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele Arhimandrit Vartolomeu a rostit un cuvânt de învăţătură în care a explicat pericopa evanghelică şi a evidenţiat adevărata semnificaţie a praznicului.
După slujbă a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru eroii neamului şi pentru ctitorii, binefăcătorii şi ostenitorii acestui sfânt aşezământ.

Evenimentul a fost marcat de o festivitate specială desfăşurată după slujbă, cu prilejul a 624 ani, de atestare documentară a Oraşului Călimăneşti. În cadrul acestei manifestări i-a fost decernat titlul de „Cetăţean de onoare al oraşului Călimăneşti”, părintelui Arhimandrit Vartolomeu Androni, stareţul Mănăstirii Cozia „pentru modul remarcabil în care a reuşit să redea Mănăstirii Cozia strălucirea ei voievodală, pentru osârdia cu care s-a implicat în readucerea la viaţă a Mănăstiri Ostrov, pentru modul în care a înţeles să respecte şi să sporească moştenirea spirituală şi culturală a locului numit „Călimăneşti pe Olt” cu valori istorice şi contemporane cu care s-a identificat, slujindu-le cu credinţă neostenită”. Domnul inginer Ilie Amuzan, primarul localităţii, în momentul acordării diplomei de excelenţă a mărturisit cu emoţie în faţa tuturor celor prezenţi, că „este o mândrie pentru oraşul pe care-l administrează să aibă o asemenea personalitate”. Alături de părintele Arhimandrit Vartolomeu a mai primit titlul de „Cetăţean de onoare al oraşului Călimăneşti”, medicul Sabina Cuprianu. La finalul manifestării, s-a desfăşurat un program artistic organizat cu sprijinul Şcolii Generale Şerban Vodă Cantacuzino” din staţiunea Călimăneşti.

Părintele Arhimandrit dr. Androni T Valeriu ( Vartolomeu) – s-a născut la data de 27 martie 1952 în comuna Latinu, judeţul Brăila; A urmat cursurile şcolii generale de opt ani din localitate, între anii 1959-1967; între 1967 – 1970 a urmat cursurile unei şcoli de specializare; între 1972-1973 a satisfăcut stagiul militar. A urmat cursurile Seminarului Teologic „Sf. Grigorie de Nazianz” din Craiova, absolvite cu media generală 9,30. Între 1981 – 1985 a frecventat cursurile Institutului Teologic de grad Universitar din Bucureşti, absolvindu-l cu media generală 9,30. Lucrarea de licenţă pe care a susţinut-o la sfârşitul celor 4 ani de studiu s-a intitulat „Hristos-Arhiereul”. În anii 1987 şi 1988 a urmat, timp de şase luni, cursurile de limba germană la Ostkirchliches Institut – Regensburg, Germania. Între anii 1988-1993 ( cu intermitenţă) a urmat cursurile de doctorat în teologie, Secţia Sistematică, specialitatea Dogmatică şi Simbolică a Institutului Teologic de grad Universitar din Sibiu. Între anii 1990-1994 a obţinut bursă de studii în Germania, iar în vara anului 1992 (august – septembrie) a obţinut o bursă la Besancon (Franţa). În luna decembrie 1998 a susţinut examenul de admisibilitate la doctorat pe care l-a promovat cu media 9,25. Pe data de 16 iunie 1999 a susţinut public teza de doctorat la specializarea „Teologie Fundamentală şi Dogmatică”, devenind „Doctor în Teologie”.

În anul 1973, luna august a venit definitiv la Sf. Mănăstire Cozia, oraşul Călimăneşti, judeţul Vâlcea, unde a fost închinoviat ca frate. În anul 1976 a fost trecut în treapta de rasofor, cu numele de Vartolomeu. În anul 1978 a fost tuns în monahism, păstrându-şi numele de la rasoforie, Vartolomeu. La 6 august 1980 a fost hirotonit ierodiacon. În anul 1986 am fost hirotonit în preot (ieromonah). În şedinţa din 6 februarie 1995, prin adresa Cancelariei Sf. Sinod al BOR nr.886, i-a fost acordat rangul de arhimandrit. Din anul 1989 îndeplineşte funcţia de Exarh al Sfintelor Mănăstiri din Eparhia Râmnicului.

Între 2 şi 29 octombrie 1994 a luat parte, în calitate de auditor al Bisericii Ortodoxe Române, la cea de-a IX-a Adunare Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor Bisericii Catolice ce s-a desfăşurat la Vatican – Roma. În zilele de 23 – 24 octombrie 1997, a făcut parte din Comisia care, în temeiul hotărârii Sfântului Sinod la nivelul Cancelariei Sinodale, avea în vedere studierea formulării unor propuneri concrete privind Regulamentul pentru organizarea vieţii monahale şi pentru funcţionarea administrativă şi disciplinară a mânăstirilor.
Între 1999 – 2005 – profesor la disciplinele: îndrumări Misionare şi Ecumenism,Tipic bisericesc şi Spiritualitate Ortodoxă în cadrul Seminarului Teologic liceal „Sf.Nicolae” din Rm.Vâlcea, iar între anii 2003 – 2005 este şi Director al Seminarului. În 2005 şi 2006 a fost profesor metodist la disciplina Religie.

Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.