Aniversarea Unirii, in Valcea – 2012

Unirea la Valcea 2012 In data de 24 ianuarie 2012, la Prefectura Judeţului Vâlcea, într-un cadru solemn a avut loc aniversarea a 153 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ian 1859 – 24 ian 2012). La eveniment a luat parte şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, alături de reprezentanţi ai oficialităţilor locale, personalităţi culturale şi numeroşi râmniceni, informeaza pentru Serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe, contributor Arhidiacon Ioan Liviu Gaman.

După încheierea alocuţiunilor ţinute de oficialităţile judeţului, a urmat un moment artistic susţinut de actorii Teatrului „Ariel” ce a culminat cu o emoţionantă Horă a Unirii în care s-au prins toţi cei prezenţi la Adunare.

„Acum, la împlinirea a 153 de ani de la mica unire, ne gândim la ce au făcut înaintașii noștri pentru unitatea națională, pentru unitatea spirituală a românilor, pentru că și societatea civilă în primul rând dar și clerul bisericesc au contribuit la unificarea celor două provincii românești: Țara Românească și Moldova, și ne aducem aminte cu multă bucurie că în acele timpuri păstorea la Râmnic Sfântul Episcop Calinic, supranumit de la Cernica, un episcop care și el a luptat pentru unitate alături de ceilalți ierarhi din țările române. Au fost și clerici care s-au manifestat pentru această bucurie a unității românilor, iar episcopul de Argeș chiar a mers în fruntea unei delegații la Iași pentru a solicita venirea lui Alexandru Ioan Cuza și la București să fie reales pentru a împlini această unitate a românilor. De fapt a fost un eveniment care s-a împlinit după ani de conlucrare spirituală și socială între provinciile românești ”, a spus cu acest prilej Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

– un articol de contributor: Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.