Hora Unirii, la Seminarul Teologic din Ramnicu Valcea

În sala de festivităţi a Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, a avut loc in data de 24 ianuarie 2012, începând cu orele 14:00, un eveniment cultural-artistic dedicat Unirii Principatelor Române, informeaza pentru Serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe, contributor Arhidiacon Ioan Liviu Gaman.

În deschidere, Părintele prof. dr. Nicolae Proteasa, directorul Seminarului Teologic „Sf. Nicolae”, a rostit un cuvânt de întâmpinare. Despre importanţa istorică a Unirii Principatelor Române din anul 1859 şi reformele ce au urmat a vorbit Părintele prof. Petre Mateiescu, care a prezentat comunicarea ştiinţifică cu tema „Reformele religioase ale lui Alexandru Ioan Cuza. Consideraţii”.

La eveniment a fost prezent şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, care în încheiere, a rostit un cuvânt de învătură referitor semnificaţia Unirii şi contribuţia ierarhilor şi a clerului român la înfăptuirea şi păstrarea acesteia atât din punct de vedere social, dar şi spiritual.„Aniversarea Unirii Principatelor Române din anul 1859, reprezintă pentru Biserica noastră un moment de unitate, de bucurie şi de înţelegere a faptului că locuitorii celor două provincii erau români şi au rămas români, creştini ortodocşi, care au dorit să trăiască într-un singur neam şi într-o singură ţară. Este recunoscut faptul că ierarhii şi clerul Bisericii noastre au contribuit din plin la împlinirea acestui act al Unirii românilor. Bucurie mare este şi pentru Eparhia Râmnicului pentru că în acele vremuri păstorea sfântul Ierarh Calinic de la Cernica. El a contribuit pe lângă ceilalţi ierahi în mod deplin la unirea românilor. Şi rugăciunile, dar şi insistenţa şi demersurile făcute de ierarhii noştri, iată că au dus la înfăptuirea Unirii, apoi la unirea bisericească, pentru că Biserica nostră avea nevoie de unitate administrativă, pe lângă cea dogmatică şi pe lângă unitatea fiinţei neamului românesc.”

Hora Unirii la seminarul teologic Valcea 2012 În cadrul conferinţei un grup de elevi de la Colegiul Naţional Matei Basarab din Rm Vâlcea a prezentat un program artistic dedicat Zilei Unirii.

Manifestarea închinată aniversării a 152 de ani de la Unirea Principatelor Române (1859 – 2012), vine să marcheze într-un cadru solemn actul istoric de la 24 ianuarie 1859, când a fost proclamată, de către Mitropolitul Nifon, alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Ţării Româneşti, înfăptuindu-se astfel Unirea Principatelor Române.

La eveniment au mai fost prezenţi: Prof. Ana Gabriela Ene, Inspector General la ISJ Vâlcea, Prof Ion Gava, Inspector General Adjunct la ISJ Vâlcea, Prof. Cătălin Sîiulescu, Inspector Şcolar de Istorie, părinţii profesori, profesorii şi elevii Seminarului Teologic.

La finalul manifestării, în curtea Seminarului, toţi cei prezenţi s-au prins într-o mare şi frumoasă Horă a Unirii, rememorând momentul istoric de acum 153 de ani, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

– un articol de: contributor Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.